Szíria - Az EU 120 millió euróval támogatja a szíriai menekültek ellátását Jordániában, Irakban és Törökországban

Külföld, 2018.12.17

Az Európai Unió hozzávetőleg 120 millió eurót (mintegy 38,5 milliárd forintot) biztosít szíriai menekültek és az őket befogadó Jordánia, Irak és Törökország helyi közösségei megsegítését, egészségi ellátásának javítását és az oktatás fejlesztését célzó kezdeményezések számára - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos tájékoztatása szerint Jordánia esetében 83 millió euró jut az oktatáshoz és az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez és a megélhetés támogatásához. Az unió a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek és a helyei közösségek szociális védelmére, az oktatásra, agrártámogatásra és mikrohitelek kihelyezésére 27 millió eurót juttat, valamint 9,5 millió eurót az anya- és gyermekvédelem erősítésére és a megélhetés javítására Irakban.

Mint elmondta, az Európai Unió a szíriai válságra válaszul 2014-ben létrehozott támogató alapján keresztül biztosítja a három említett ország, valamint Libanon menekültek ellátását célzó tevékenységét, és a területükön tartózkodó mintegy 5,6 millió szíriai menekült, valamint a helyi befogadó közösségek és az őket segítők támogatását. Az eddigi finanszírozás összege a hétfőn megítélt támogatással együtt eléri az 1,6 milliárd eurót - közölte az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!