Szíria - Az EU kétmilliárd eurót ajánl fel a brüsszeli donorkonferencián

Külföld, 2019.03.14

Kicsivel több mint kétmilliárd eurót ajánl fel az Európai Unió a polgárháború sújtotta Szíriában élő rászorulók és a környező országokban menedéket keresők idei támogatására - jelentette be az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a csütörtöki brüsszeli donorkonferencián.

Federica Mogherini arról számolt be, hogy a 2 milliárd euróból nagyjából 1,5 milliárdot a Törökországban menedéket kereső szíriaiak támogatására szánnak, a maradékot pedig a helyzet javítására fordítják Szíriában és más szomszédos országokban, elsősorban Jordániában és Libanonban.

"Nem pusztán adománygyűjtésről van szó, Szíria továbbra is prioritása kell, hogy maradjon a nemzetközi közösségnek" - hangoztatta a főképviselő.

Az uniós tagállamok külön felajánlásai nem számítanak bele ebbe az összegbe. Gerd Müller német nemzetközi fejlesztési miniszter országa nevében 1,44 milliárd eurós támogatást jelentett be, ami szerinte "a szolidaritás erős jele". Az Egyesült Királyság 400 millió fontot ajánlott fel, Ausztria pedig kilencmilliót. További részletek egyelőre nem ismertek.

Az ENSZ szerint idén nagyjából 5,5 milliárd dollárra (mintegy 4,4 milliárd euróra) lenne szükség a környező országokban menedéket kereső szíriaiak számára, valamint 3,3 milliárd dollárra (2,9 milliárd euróra) a belső menekültek számára.

Mark Lowcock, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) vezetője kijelentette, akkor lenne elégedett, ha sikerülne megközelíteni vagy kicsit meg is haladni a tavaly felajánlott hatmilliárd dollárt.

"Nagyvonalú támogatásokat várunk, pénz nélkül ugyanis le kell állítanunk humanitárius tevékenységünket" - mutatott rá.

A donorkonferencián több mint nyolcvan ország képviselői vesznek részt.

A legnagyobb nemzetközi donornak az Európai Unió és tagállamai számítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!