Szíria - Az Európai Bizottság több mind félmilliárd euróval növelné a menekültek támogatását Jordániában, Libanonban és Törökországban

Külföld, 2020.06.03

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a szíriai válságra adott válaszként az Európai Unió növelje meg 585 millió euróval az országból elmenekülők és az őket befogadó Jordánia, Libanon és Törökország helyi közösségeinek támogatását - közölte a brüsszeli testület szerdán.

A javasolt összegből 100 millió euró Jordániát és Libanont illeti, ahol a statisztikák szerint a legnagyobb az egy főre jutó menekültek száma a világon. Törökország 485 millió euró támogatást kapna idén ebből a keretből, hogy az országban tartózkodó menekültek továbbra is részt vehessenek az unió humanitárius, szociális, biztonsági és integrációt segítő programjaiban.

Várhelyi Olivér szomszédsági és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos úgy nyilatkozott, hogy az EU továbbra is szolidáris partnerországaival és az azok által befogadott menekültekkel.

"Mivel a szíriai válság továbbra is fenyegeti a régiót, az EU érdeke, hogy továbbra is támogassa a menekülteket befogadó helyi közösségeket, különösen a koronavírus-járvány alatt" - hangsúlyozta.

Az uniós segélyek támogatást nyújtanak az oktatás, a szociális védelem és az egészségügyi fejlesztések terültén a szíriai válság elől elmenekült embereknek.

A Szíriában dúló háború 2015-ös kezdete óta Törökország mintegy 3,6 millió, Libanon 1,5 millió és Jordánia 1,8 millió menekültet fogadott be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!