TV műsor

Szíria - Az isztambuli török-orosz-német-francia értekezlet résztvevőinek közös meggyőződése, hogy politikai megoldásra van szükség

Külföld, 2018.09.14

A pénteki isztambuli török-orosz-német-francia értekezlet résztvevőinek közös meggyőződése, hogy nem katonai, hanem politikai megoldásra van szükség az északnyugat-szíriai Idlíbben - nyilatkozta Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a tanácskozás után újságíróknak.

A Dolmabahce palotában tartott megbeszélésen német részről Angela Merkel német kancellár nemzetbiztonsági tanácsadója, Jan Hecker, francia részről Emmanuel Macron francia elnök diplomáciai főtanácsadója, Philippe Etienne, orosz részről pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök főtanácsadója, Jurij Usakov, valamint több szakértő is részt vett. A négy órán át tartó értekezletnek az volt a célja, hogy előkészítsen egy Szíriáról szóló négyoldalú csúcstalálkozót.

Kalin nyilatkozatában közölte: általános az egyetértés abban, hogy a térség érzékenysége miatt különösen egy Idlíb elleni támadásnak nagyon súlyos következményei lennének. Egy esetleges offenzíva humanitárius válsághoz, továbbá újabb migrációs hullámhoz vezette, illetve "felhevítené" a már megkezdett politikai rendezés folyamatát - jelezte.

Kalin emlékeztetett: Törökország, Oroszország és Irán korábban az asztanai folyamat keretében feszültségmentesítési övezetnek jelölte ki Idlíbet, ahol a török haderő a megállapodás értelmében 12 megfigyelőpontot állított fel. Az elnöki szóvivő hangsúlyozta: Ankara számára az ott állomásozó katonák biztonsága szempontjából is fontos, hogy a helyzet kontroll alatt maradjon.

Kalin arra is rámutatott, hogy egy újabb migrációs hullám nemcsak Törökországnak jelentene terhet, hanem Európára is átterjedne.

A tervezett négyoldalú csúcstalálkozó lehetséges dátumát Kalin nem ismertette, de közölte, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az oroszországi Szocsiban személyesen Putyinnal értekezik Idlíbről.

Idlíb a lázadók utolsó bástyája Szíriában, a szíriai kormányerők pedig a szövetséges Oroszországgal és Iránnal karöltve a tartomány visszafoglalását célzó offenzívára készülnek. Az Anadolu török állami hírügynökség információi alapján a térségben ugyanakkor a felkelők mellett közel 4 millió civil is tartózkodik. Közülük 2,4 millión helyi lakosok, 1,3 millióan pedig a hét és fél éve tartó polgárháború alatt menekültek Idlíbbe.

Törökország attól tart, hogy beavatkozás hatására újabb migrációs hullám indul el a török Hatay tartomány felé, amely mintegy 130 kilométer hosszan határos a szíriai Idlíb tartománnyal. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szeptember elején azt mondta, hogy mintegy 2 millió ember hagyhatja el Idlíbet Törökország irányába.

Ankara Moszkvával és Teheránnal ellentétben nem a damaszkuszi vezetést, hanem a mérsékelt lázadókat támogatja a konfliktusban. A három ország vezetőjének múlt pénteki teheráni találkozóján a tárgyalófeleknek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk a szíriai kormányerők várható idlíbi offenzívája ügyében. Erdogan tűzszünetet sürgetett, Putyin azonban elutasította a felvetést, és azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a "terroristák" elleni harc.

Miközben Oroszország és Irán nem tesz különbséget a felkelőcsoportok között, és mindet terroristának tartja, Törökország elkülöníti a radikális és a mérsékelt lázadókat.

Erdogan a múlt pénteki teheráni találkozón jelezte, hogy országa nem tud több menekültet befogadni. Törökországban a hivatalos adatok értelmében összesen 4 millió menekült tartózkodik, közülük 3,6 millió szíriai, 400 ezer pedig más ország állampolgára.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!