Szíria - Borrell: az EU nem vesz részt a szíriai menekültek visszatéréséről szóló, orosz szervezésű konferencián

Külföld, 2020.11.10

Az Európai Unió és tagországai nem vesznek részt a szíriai menekültek visszatéréséről szóló, orosz szervezésű kétnapos konferencián, véleménye szerint ugyanis a biztonságos hazatérésnek nincsenek meg az alapvető feltételei - közölte Josep Borrell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Borrell a közleményében kijelentette, az Európai Unió véleménye szerint a menekültek és a belső menekültek biztonságos, önkéntes, méltóságteljes és fenntartható visszatéréséhez mindenekelőtt a védelmi és biztonsági feltételek megteremtése szükséges, összhangban a nemzetközi joggal.

Kiemelte: egy ilyen konferencia megrendezése korai. Noha a hazatérés egyéni döntés, a Szíriában jelenleg fennálló körülmények nem teszik lehetővé a széleskörű önkéntes visszatérést - tette hozzá.

Véleménye szerint számos akadály hátráltatja a szíriai menekültek biztonságos hazatérését, amelyek között egyebek mellett a kényszersorozást, a válogatás nélküli fogva tartást, a kínzásokat, a fizikai és szexuális erőszakot, a lakhatáshoz, a földhöz és a tulajdonhoz való hozzáférés nehézségeit, valamint a gyenge vagy nem létező alapszolgáltatásokat említette.

Mint emlékeztetett, az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata rögzíti a szíriai konfliktus átfogó és fenntartható politikai megoldásának kereteit. Az Európai Unió ismételten arra szólítja fel a szíriai vezetést és támogatóit, hogy teljes mértékben és jóhiszeműen vegyenek részt a béke megteremtését célzó munkában, valamint tegyenek eleget az ENSZ-határozatban említett kötelezettségeknek, és bocsássák szabadon a fogva tartottakat - tette hozzá Borrell.

Szíriában 2011 óta dúl polgárháború, a konfliktusban Oroszország a damaszkuszi vezetést és a hozzá hű erőket támogatja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!