Szíria - Borrell: az EU támogatja a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet jelentésének megállapításait

Külföld, 2020.04.09

Az Európai Unió teljes mértékben támogatja Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) a szíriai légierőt elmarasztaló jelentésének megállapításait és aggodalommal veszi tudomásul az abban levont következtetéseket - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában csütörtökön.

A hágai központú Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) különleges munkacsoportja szerdán közzétett jelentése szerint a szíriai légierő felelős a Hama tartomány nyugati részét 3 évvel ezelőtt ért gáztámadásért.

Borrell kijelentette: az Európai Unió határozottan elítéli a vegyi fegyverek a szíriai légierő általi használatát. Az ilyen eszközök alkalmazása bármilyen körülmények között a nemzetközi jog megsértését jelenti. A bűncselekmények között is a legsúlyosabbnak, háborús, és emberiség elleni bűncselekmények tekintendő.
A támadás felelőseit felelősségre kell vonni, ugyanis az elszámoltathatóság elengedhetetlen a vegyi fegyverek újbóli használatának megakadályozásához - húzta alá az uniós főképviselő.

Az OPCW jelentésében utalt arra is, Damaszkusz Szu-22-es típusú katonai repülőgépekkel és helikopterrel intézett gáztámadást a terület ellen, a gáz pedig szarin és klórgáz volt. A jelentés szerint a 2017. március 24-én, 25-én és 30-án végrehajtott támadásnak több mint 100 áldozata volt, a légibombázás során pedig egy kórházat is találat ért.

Orosz álláspont szerint a szervezet jelentése hiányosságokat tartalmaz és hiteltelen. A felelősök azonosítói a ténymegállapító szakértők korábbi megállapításaira támaszkodtak, akik durván megsértették az OPCW egyik alapelvét, a lépések következetességét a tárgyi bizonyítékok begyűjtésében és megőrzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!