Szíria - Erdogan: a szíriai kormányerők vonuljanak vissza Idlíbben a török megfigyelőpontok mögé

Külföld, 2020.02.05

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán Ankarában arra szólította fel a szíriai Idlíb tartományban előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé.

Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva azt mondta, hogy kérését közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is kedd este folytatott telefonbeszélgetés során. A török államfő leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, "Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát".

Idlíb az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely a mérsékelt felkelőket támogatja a konfliktusban, 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a korábbi demarkációs vonal mentén. Ezt követően Törökország 12 megfigyelőpontot hozott létre a zónában, ám a kormánycsapatok kettőt azóta már gyűrűbe zártak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!