Szíria - Erdogan: Ankara nem fogadja el Bolton szavait a török-kurd viszonyról

Külföld, 2019.01.08

Ankara nem fogadja el John Boltonnak, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójának azt az állítását, amely szerint Törökország Szíriában a kurdokat veszi célba - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Erdogan felszólalásában azt mondta, hogy ez hazugság és egyszersmind a legalávalóbb, legbecstelenebb, legocsmányabb rágalom.

Bolton vasárnap Jeruzsálemben feltételhez kötötte a közelmúltban kilátásba helyezett amerikai csapatkivonást Szíriából, és kijelentette: Törökországnak egyeztetnie kell szíriai katonai akcióit az Egyesült Államokkal, és garantálnia kell Washington kurd szövetségeseinek biztonságát.

Erdogan beszédében hangoztatta: a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) - amelyet Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjaival szövetséges terrorszervezetnek tart - soha nem képviselheti a szíriai kurdokat. Ha az Egyesült Államok az YPG-t kurdnak tekinti, akkor komoly tévedésben van. Törökország a maga részéről megteszi, amit kell, legyenek az YPG terroristái között akár kurdok, akár arabok, akár törökök - nyomatékosította.

A török államfő közölte: Ankara továbbra is Donald Trump amerikai elnök határozott álláspontját veszi alapul a tervezett szíriai amerikai csapatkivonást illetően, amelynek értelmében már nagyrészt be is fejezte a korábban jelzett katonai hadművelet előkészületeit az YPG ellen. Törökország hamarosan "akcióba lép" - hangoztatta.

Trump eredetileg azt jelentette be, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait Szíriából, mert az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet sikerült legyőzni. Később azt tette hozzá, hogy a csapatkivonás lassú lesz, és egyeztetni fognak róla.

John Bolton és delegációja, James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja, valamint Joseph Dunford amerikai vezérkari főnök kedden Ankarában folytat megbeszélést az amerikai csapatkivonásról török illetékesekkel. Az amerikai küldöttség a délelőtt során több mint két órán át egyeztetett az Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő vezette török féllel.

Az amerikai delegációt később Hulusi Akar török védelmi miniszter is fogadja hivatalában, Dunford pedig külön is találkozik majd Yasar Güler török vezérkari főnökkel.

A török sajtó kedd reggel még azt írta, hogy a küldöttséget Erdogan is fogadni fogja az államfői palotában, de ez az esemény a legfrissebb jelentésekben már nem szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!