Szíria - Hatékonyabb koordinációról állapodott meg telefonon az amerikai és a török elnök

Külföld, 2018.12.14

Hatékonyabb szíriai koordinációról állapodott meg pénteken telefonon Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a török államfői hivatal.

A beszámoló szerint Erdogan a beszélgetés során hangsúlyozta: Törökországot jogosan tölti el aggodalommal a Washington által támogatott Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia szíriai jelenléte és tevékenysége.

Ankara a Délkelet-Törökországban fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezetnek és biztonsági fenyegetésnek tartja az YPG-t, miután az több száz kilométer hosszan tartja ellenőrzése alatt a határ szíriai oldalát és attól tart, hogy az YPG sikerei felerősíthetik a törökországi kurd lakosság függetlenedési törekvéseit. A török vezetés azt is különösen nehezményezi, hogy az Egyesült Államok az Iszlám Állam nevű terrorszervezet maradék állásainak felszámolására hivatkozva továbbra is fegyverekkel látja el és kiképzi a szíriai kurd milíciát.

Trump és Erdogan telefonbeszélgetésére két nappal azután került sor, hogy a török elnök szerdán bejelentette: országa hadereje néhány napon belül hadműveletet indít Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre, az YPG ellenőrzése alatt álló területen. Erdogan pénteken pedig már azt is leszögezte, hogy a török haderő belép az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs körzetbe is, ha Washington nem távolítja el onnan végre a júniusban jóváhagyott közös amerikai-török ütemterv értelmében az YPG-t. A helyzetet ugyanakkor csak bonyolítja, hogy mind az Eufrátesztől keletre, mind Manbídzsban amerikai katonák is állomásoznak.

Az amerikai és a török elnök a jelenlegi szíriai helyzet mellett a kétoldalú kapcsolatokról, további biztonsági, valamint a terrorizmus ellenes harcot érintő kérdésekről is egyeztettek a telefonban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!