Szíria - Kreml: Erdogant csütörtökre várják Moszkvába

Külföld, 2020.03.02

Csütörtökön találkozik az orosz fővárosban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - közölte a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában.

Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Moszkva továbbra is elkötelezettje a két fél között Szocsiban elért megállapodásnak, síkraszáll Szíria területi épsége mellett és támogatja Damaszkuszt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terroristának minősített csoportok elleni harcában, valamint "nagy jelentőséget tulajdonít a török partnerekkel való együttműködésnek".

Mint mondta, az orosz álláspont a küszöbönálló tárgyalásokon "abszolút következetes és változatlan lesz", és nem fog eltérni attól, amit Putyin, valamint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, valamint a török féllel az elmúlt napokban egyeztető külügyi és védelmi minisztériumi bizottság képviselt.

Peszkov elmondta, hogy orosz katonai szakértők elemzik és értékelik a szíriai Idlíb tartományban kialakult harctéri helyzetet.

"Szíriai csoportosulásunk katonáinak tegnapi bejelentéséből indulunk ki, miszerint nem lehet szavatolni az Idlíb feletti repülés biztonságát" - hangoztatta.

Oleg Zsuravljov ellentengernagy, a szíriai feleket békéltetéséért felelős orosz katonai központ parancsnoka vasárnap kijelentette, hogy Oroszország nem tudja többé szavatolni a török harci repülőgépek biztonságát Szíriában, miután a damaszkuszi vezetés bejelentette, hogy lezárja a légteret az északnyugati Idlíb tartomány felett.

Peszkov emlékeztett arra, hogy az orosz és a török katonák folyamatos kapcsolatban állnak egymással.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a korábban az an-Núszra Front elnevezést használó Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok legkevesebb 50 török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Hétfői sajtójelentések szerint a szíriai kormányerőknek a libanoni Hezbollah síita milícia támogatásával sikerült ismét visszafoglalniuk az Damaszkusz és az Aleppó közötti autópálya mentén fekvő Szarákib várost. A szíriai parancsnokság orosz fegyverzettel felszerelt erősítést küldött Idlíbbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!