Szíria - Kreml: Moszkva betartja kötelezettségeit az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben

Külföld, 2020.01.31

Oroszország maradéktalanul teljesíti az idlíbi feszültségcsökkentési övezettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva pénteken Moszkvában.

Peszkov Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálatára reagált, aki aznap ismételten azt állította, hogy Oroszország nem tartja magát a Törökországgal Szíria ügyében kötött megállapodásokhoz.

"Adott esetben nem értünk egyet. Oroszország maradéktalanul teljesíti az idlíbi feszültségcsökkentési övezet ügyében megkötött szocsi megállapodásokban vállalt kötelezettségeit. Ezzel együtt sajnálattal állapítjuk meg, hogy az ottani helyzet kívánnivalót hagy maga után" - fogalmazott a szóvivő.

Peszkov szerint a régióban még mindig nagy számban összpontosulnak a "terroristák", akik "folyamatosa agresszív támadó műveleteket hajtanak végre" a szíriai kormányerők és a hmejmími orosz bázis ellen. Rámutatott, hogy ez "mélyen nyugtalanítja" Moszkvát.

A török fél ezzel szemben azt kifogásolja, hogy szerinte éppen szíriai kormányerők és a velük szövetséges orosz légierő nyomulnak előre az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számító Idlíbben. Annak ellenére, hogy az őket támogató Ankara és Moszkva január 12-én tűzszünetről állapodott meg.

Idlíb Szíria utolsó tartománya, amelyet kormányellenes fegyveres alakulatok tartanak ellenőrzésük alatt. A régióban 2017-ben hozták létre az úgynevezett északi feszültségcsökkentési övezetet, amelybe olyan militánsokat költöztettek át, akik a Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában és Szíria déli területein megtagadták a fegyverletételt Bassár el-Aszad szíriai elnök erői előtt. Az övezetben 12 török katonai ellenőrző pont működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!