Szíria - Lavrov: Moszkva nem egyszer figyelmeztetett a készülő vegyi "provokációra"

Külföld, 2018.04.09

A Szíriában szolgáló orosz katonák nem egyszer figyelmeztettek arra, hogy polgári lakosok ellen vegyi fegyverrel elkövetendő "súlyos provokáció" van előkészületben, amellyel ismetelten a szíriai kormányerőket fogják megvádolni - jelentette ki az orosz külügyminiszter újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Szergej Lavrov sürgette a Szíriában állítólagosan elkövetett vegyi támadások tisztességes és haladéktalan kivizsgálását, és óvott az elhamarkodott és alaptalan vádaskodástól. Elutasította a civil szervezetek vádjait, miszerint a Kelet-Gútához tartozó Dúma településen szombaton történt, állítólag többtucatnyi halálos áldozattal járó incidensért Moszkvát és Damaszkuszt terheli a felelősség.

A szembenálló szíriai feleket békítő orosz katonai központ szerint Jasszer Abdel-Mazsid, a dúmai városi kórház igazgatója újságíróknak nyilatkozva cáfolta a híreket, amelyek szerint az intézményben a szíriai konfliktus kezdete óta bármikor is vegyi mérgezéssel beszállított pácienseket kellett ellátni.

A Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkvának, Ankarának és Teheránnak nincs egyeztetett álláspontja az állítólagos szíriai vegyi támadásról szóló jelentések ügyében. A szíriai helyzetről a nap folyamán telefonon egyeztetett egymással Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Dmitrij Peszkov szerint a dúmai incidenssel kapcsolatban senkinek sincs hiteles információja, ezért a történtek alapos kivizsgálására van szükség. Lavrovhoz hasonlóan ő is emlékeztetett arra, hogy orosz részről többször is készülő "provokációra" figyelmeztettek, egyebek között a legmagasabb szinten.

Peszkov nem kívánt hipotézisekbe bocsátkozni Moszkva magatartásával kapcsolatban egy Szíria ellen végrehajtandó esetleges amerikai katonai csapás esetén. Elismerte, hogy a helyzet feszült és Washingtonban "meglehetősen fenyegető" kijelentések hangzottak el, egyúttal kifejezte reményét, hogy "harmadik országok nem engednek meg olyan lépéseket, amelyek képesek destabilizálni az amúgy is törékeny szíriai helyzetet".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!