Szíria - Lavrov: orosz csapatok vannak "a terepen" Idlíbben

Külföld, 2019.08.20

Az orosz csapatok jelen vannak "a terepen" Idlíb tartományban, Moszkva figyelemmel követi a fejleményeket - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov azt mondta: keményen meg fogják torolni, ha a terroristák támadást intéznek a polgári lakosság, a szíriai hadsereg vagy a hmejmími orosz légi támaszpont ellen az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben.

A várható orosz válaszcsapásokról Törökországot előre figyelmeztették. Az idlíbi tűzszüneti megállapodás nem terjed kia terroristákra - közölte.

Lavrov szerint a terroristák tevékenységét nem fogta vissza, hogy a török hadsereg megfigyelő posztokat hozott létre Idlíbben.

A szélsőségesek a tartományt hátországként használják fel arra, hogy megpróbáljanak csapást mérni Szíria más területeire - tette hozzá.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a francia hivatali partnerével, Emanuel Macronnal hétfőn Fort Breganconban tartott közös sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az idlíbi feszültségcsökkentési övezet 90 százalékát a terroristák tartják ellenőrzésük alatt. Úgy nyilatkozott, hogy az orosz katonák megfigyelése szerint a szélsőségesek onnan dobnak át fegyvereseket más régiókba.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a szíriai média hétfőn közölte, hogy török fegyverszállító konvoj lépte át az ország határát a lázadók és a dzsihadisták támogatására. Az oszlopot légitámadás érte, amelyben a szíriai ellenzék szerint a szíriai és az orosz légierő gépei vettek részt.

Tavaly szeptemberben Moszkva és Ankara egy idlíbi demilitarizált ütközőövezetet kialakításáról állapodott meg. Ebben a főszerep Törökországnak jutott, de Oroszország szerint nem lépett fel elég hatékonyan az egyezség érvényre juttatása érdekében.

Az orosz támogatást élvező szíriai kormányerők április végén offenzívát indítottak Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban. A dzsihadista fegyveresek és a lázadók kedden elhagyták Hán Sejkún várost. Ez jelentős fegyvertény Aszad rendszerének, hiszen a település 2014 óta a lázadók kezén volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!