Szíria - Macron: fenntartható tűzszünetre van szükség Idlíbben

Külföld, 2018.10.27

Az északnyugat-szíriai Idlíbben tartós és fenntartható tűzszünetre van szükség a kormányerők és a térséget ellenőrző lázadók között - mondta a francia elnök szombaton a szíriai helyzetről Isztambulban tartott török-orosz-francia-német csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Emmanuel Macron szerint egy esetleges támadás Idlíb térsége ellen humanitárius szempontból elfogadhatatlan. Ez az ottani terrorista csoportok elvándorlását hozná magával, és egy újabb menekülthullámot idézne elő - tette hozzá.

A szeptember 17-én megkötött orosz-török megállapodás elhárította Damaszkusz Idlíb elleni azonnali offenzívájának eshetőségét, de az egyezmény megvalósítása bizonytalan. Az egyezmény 15-20 kilométeres demilitarizált övezetet jelölt ki, ahonnan október 15-ig a lázadóknak ki kellett volna vonulniuk, azonban a dzsihadisták ezt nem tették meg. A szíriai vezetés szerint az idlíbi helyzet tarthatatlanná válhat.

A csúcstalálkozón Recep Tayyip Erdogan török államfő Macron mellett Angela Merkel német kancellárt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt fogadta Isztambulban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!