Szíria - Meghalt két török katona Idlíb tartományban

Külföld, 2020.03.19

Meghalt két török katona harci cselekmények következtében az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - jelentette csütörtökön az NTV török hírtelevízió.

Az egyik katona halálhíréről a közép-törökországi Sivas tartomány kormányzói hivatala számolt be, mert az elhunyt odavalósi volt. Azt írták: egy 25 éves, Idlíb térségében szolgálatot teljesítő "honfitársuk" vesztette életét. További részleteket nem közöltek.

A másik katona haláláról Mahir Ünal, a török kormánypárt elnökhelyettese és kahramanmarasi képviselője tájékoztatta a nyilvánosságot hivatalos Twitter-fiókján. Ünal úgy fogalmazott, hogy "honfitársa" Muhanbal településnél "egy kegyetlen támadás következtében" vesztette életét. Az eset körülményeit a politikus nem ismertette.

Idlíb tartomány és környéke a polgárháború dúlta Szíriában évek óta az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyájának számít, amelynek visszaszerzéséért a damaszkuszi kormányerők lassan egy éve küzdenek. A területet nagyrészt az al-Kaidával szövetséges Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, valamint más kisebb iszlamista milíciák, illetve a török támogatást élvező, úgynevezett mérsékelt felkelők tartják ellenőrzésük alatt.

Februárban a harcok odáig fajultak, hogy már a török hadsereg és az orosz légierő által támogatott szíriai csapatok között is közvetlen összecsapások alakultak ki. Az atrocitások többtucatnyi török és több száz szíriai katona életét követelték. Február 27-én egy légicsapásban legkevesebb 36 török katona halt meg.

Végül március 5-én Moszkvában tűzszüneti megállapodást kötött Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az egyezmény egyebek mellett arról rendelkezett, hogy a felek egy összesen 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak északi és déli irányban az Aleppó és Latakia városok közötti M4-es autópálya mentén, amelyet orosz-török őrjáratok felügyelnek. A közös őrjárat március 15-én - a dokumentumnak megfelelően - meg is kezdődött az említett autópálya mentén.

Muhanbal közvetlenül az M4-es mellett fekszik, az út déli oldalán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!