Szíria - Német külügyminiszter: az ismételt vegyifegyver-támadások nem maradhatnak következmények nélkül

Külföld, 2018.04.13

Nem maradhatnak következmények nélkül az ismételt vegyifegyver-támadások Szíriában, ugyanakkor el kellene kerülni eszkalációs spirál beindítását - jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter pénteken Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján a német külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy politikai megoldást kell találni a közel-keleti országban dúló konfliktusra, mert kizárólag így lehet tartós megoldást elérni.

Közölte: az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia vezetése jelenleg a Szíria elleni katonai csapás lehetséges kockázatait mérlegeli, a mostani intenzív egyeztetés pedig arra utal, hogy nagyon felelősségteljesen kezelik a kérdést, és semmilyen eszkalációs spirált nem szeretnének beindítani.

Hozzátette, a rendezés nem lehetséges Oroszország nélkül, ezért nem szabad megszakítani a párbeszédet, ugyanakkor fokozni kell a Moszkvára nehezedő politikai nyomást.

Elfogadhatatlan, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában számos alkalommal megvétózta a szíriai konfliktusra vonatkozó határozatokat - mondta Maas, hozzáfűzve, hogy az orosz lépések közös válaszokat igényelnek a nyugati országok részéről.

A német külügyminiszter belga kollégájával, Didier Reyndersszel, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Federica Mogherini európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel találkozott Brüsszelben.

Maas a Junckerrel folytatott egyeztetést követően tartott sajtóértekezletén kiemelte, egyetért azzal, hogy az uniós tagországok kormányait tömörítő tanácsban bizonyos kérdésekben, például a külpolitika területén minősített többségi döntéshozatalt kellene alkalmazni, ezt egyébként is lehetővé teszi az EU alapszerződése.

Ennek kapcsán rámutatott: fontos lenne, hogy globális ügyekben egységes hangon szólaljon fel az Európai Unió.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!