Szíria - Orosz és török katonák idlíbi haláláról számolt be a moszkvai külügyminisztérium

Külföld, 2020.02.06

Több orosz és török katona vesztette életét az elmúlt két hétben a szíriai Idlíb tartományban - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

A moszkvai diplomáciai tárca kommünkéjében nem bocsátkozott részletekbe, csak azt hangsúlyozta, hogy a veszteségek hátterében a terroristák tevékenységének aktivizálódása áll, akik az elmúlt 14 napban több mint ezer támadást hajtottak végre.

"Január közepén az orosz és a török katonák ismét megpróbálták a fegyvercsend rendszerét bevezetni az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Ám a terroristák nemhogy csökkentették volna harci aktivitásukat, de felerősítették támadásaikat" - állt a dokumentumban.

Az orosz külügyminisztérium szerint a szíriai kormányerők és a polgári lakosság halottjainak és sebesültjeinek száma több százra tehető. Emellett a hmejmími orosz katonai bázist is szűnni nem akaró dróntámadások érik.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak kijelentette: nem kizárt, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalóasztalhoz ül majd az idlíbi helyzet miatt, de erről egyelőre nem született megállapodás. A nap folyamán korábban Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is említést tett arról, hogy szükség esetén újabb kétoldalú csúcstalálkozót fognak tartani.

Peszkov szerint Moszkvát leginkább az aggasztja, hogy Idlíbben továbbra is terrorcsoportok összpontosulnak, és hogy abban a zónában, amelyért a török fél felel, folytatódik ezen csoportok agresszív fellépése a szíriai hadsereg és az orosz katonai objektumok ellen. A szóvivő rámutatott, hogy az orosz-török kapcsolattartás folytatódik, legfelső szinten is.

Az Interfax háttér-összefoglalója szerint Oroszország, Törökország és Irán 2017 májusában Asztanában (mai nevén Nur-Szultanban) állapodott meg négy feszültségcsökkentési övezet létrehozásáról Szíriában. Három ezek közül 2018-ban Damaszkusz ellenőrzése alá került, a negyediket azonban, amely Idlíb tartományban, valamint a vele határos Latakija, Hama és Aleppó tartomány egyes részein terül el, még nem foglalta el a kormányhadsereg. Ennek a területnek a nagy részét az an-Núszra Front terroristái tartják megszállva.

2018 szeptemberében Oroszország és Törökország Szocsiban egy demilitarizált övezet létrehozásáról állapodott meg Idlíbben, amely tucatnyi, mintegy 30 ezer tagot számláló fegyveres alakulat bázisa. A legnagyobb ezek közül a törökök által támogatott Nemzeti Felszabadítási Front és az al-Kaida szíriai ága, az an-Núszra Front.

2020. január 26-án a szíriai hadsereg támadást indított Aleppótól nyugatra a város lakónegyedeit érő folyamatos terrorista támadások miatt, amelyek következtében többtucatnyian életüket vesztették. A harci tevékenység fokozódásával kapcsolatban Ankara és több szövetségese azzal vádolta meg Damaszkuszt és Moszkvát, hogy segélyszervezetek objektumaira és török katonákra mért csapást. Oroszország és Szíria az instabilitás okát a terroristák tevékenységében nevezte meg.

Törökország a hét elején katonáinak elvesztéséről és a szíriai kormányerőkre mért válaszcsapásról számolt be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!