Szíria - Párizs nem zárja ki, hogy hazaszállítja a kurdok által elfogott francia dzsihadistákat

Külföld, 2019.01.29

Párizs "minden lehetőséget mérlegel" a kurdok által Szíriában fogva tartott francia állampolgárságú dzsihadistákat illetően, beleértve a hazatérésüket Franciaországba, az amerikai csapatok szíriai kivonása után - közölte kedden a francia külügyminisztérium.

"Tekintettel a katonai helyzet alakulására Szíriai északkeleti részén, az amerikai döntésekre és a franciák biztonságának szavatolására, minden lehetőséget megvizsgálunk, hogy elkerüljük ezeknek a potenciálisan veszélyes embereknek a szétszóródását és elmenekülését" - fogalmazott Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő párizsi sajtótájékoztatóján. "Amennyiben azok az erők, amelyek fogva tartják a francia harcosokat, úgy döntenek, hogy kitoloncolják őket Franciaországba, azonnal bíróság elé állnak" - tette hozzá.

Kormányzati források ugyanakkor azt is jelezték, hogy egyelőre semmilyen döntés nem született a kérdésben.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalícióban harcoló, Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab koalíció mintegy 130 francia férfit, nőt és gyereket tart fogva francia források szerint.

Franciaország eddig csak a gyerekeket tervezte hazaszállítani, amennyiben ahhoz az anyák hozzájárulnak, s jelezte, hogy a dzsihadistáknak és a feleségeiknek a helyszínen kell bíróság elé állniuk, és ott is kell letölteniük a büntetésüket. Az amerikai csapatok kivonásával azonban a kurd felügyeletű területek török offenzíva célpontjaivá válhatnak, illetve visszakerülhetnek a szíriai rezsim irányítása alá, ami miatt Párizs a külföldi dzsihadisták szétszóródásától tart. Emiatt nem zárja ki a francia diplomácia, hogy inkább hazaszállítja és Franciaországban előzetes letartóztatása helyezi a francia állampolgárságú dzsihadistákat, miután a terrorfenyegetettséget fokozhatja, ha ezek az emberek maguktól térnek haza Franciaországba.

"Ezek az emberek önként csatlakoztak ahhoz a terrorszervezethez, amely merényleteket hajtott végre Franciaországban, és továbbra is fenyeget minket" - hangsúlyozta a szóvivő.

Christophe Castaner belügyminiszter is úgy vélte, hogy a Szíriában fogva tartott francia dzsihadistákat "szabadon fogják engedni" az amerikai csapatkivonás után, és az emberek haza szeretnének majd térni Franciaországba. A tárcavezető megerősítette, hogy azok a franciák, akik esetleg kiszabadulhatnak az amerikaiak által fenntartott börtönökből az amerikai csapatkivonás következtében, azonnal bíróság elé kerülnek Franciaországban, ha hazaszállítják őket.

Donald Trump amerikai elnök december végén jelentette be, hogy kivonják az amerikai katonákat Szíriából, mivel szerinte már legyőzték az Iszlám Államot a polgárháború sújtotta arab országban. A döntést több ország, köztük Franciaország is bírálta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!