TV műsor

Szíria - Putyin és Netanjahu megvitatta az amerikai csapatkivonás bejelentése utáni helyzetet

Külföld, 2019.01.04

Megvitatta a szíriai helyzetet, egyebek között az amerikai csapatkivonás bejelentésének figyelembe vételével Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

A két vezető - aki az izraeli fél kezdeményezésére tárgyalt telefonon egymással - hangsúlyozta, hogy végérvényesen szét kell zúzni a terrorizmust, és mielőbb haladást kell elérni a szíriai helyzet politikai rendezésének terén. A felek megerősítették szándékukat, hogy mind a katonai, mind a diplomáciai csatornákon keresztül megerősítsék a kétoldalú koordinációt.

Netanjahu részvétét fejezte ki Putyinnak a 39 emberéletet követelő magnyitogorszki gázrobbanás miatt.

A felek emellett a kétoldalú viszony több aktuális kérdését megvitatták, és kifejezték szándékukat a kapcsolatok fejlesztésére különböző szinteken.

Oroszország és Izrael között kiéleződött a viszony, miután a szíriai légvédelem szeptember 17-én lelőtt egy orosz felderítő repülőgépet, amiért Moszkva az arab országban éppen Hezbollah-célpontokat bombázó izraeli légierőt tette felelőssé. Moszkva erre hivatkozva Sz-300-as légvédelmi rendszert szállított Damaszkusznak.

Egy Putyin-Netanjahu különtalálkozót a feleknek azóta sem sikerült tető alá hozniuk, de a két vezető a Kreml közlése szerint novemberben Párizsban 10-15 percig tárgyalt egymással "a kétoldalú viszony folyamatban lévő ügyeiről", az első világháború lezárásának 100. évfordulóján tartott megemlékezés alkalmából.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!