Szíria - Putyin: Moszkvának és Ankarának sikerült előmozdítania a válság rendezését

Külföld, 2018.08.24

Oroszországnak és Törökországnak, más államokkal együtt, sikerült komolyan előmozdítania a szíriai válság rendezését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a Kremlben fogadta Mevlüt Cavusoglu török külügy- és Hulusi Akar védelmi minisztert.

A találkozón török részről részt vett még Hakan Fidan, a Nemzeti Hírszerző szervezet vezetője, orosz részről pedig Szergej Lavrov külügy- és Szergej Sojgu védelmi miniszter, valamint Alekszandr Lavrentyjev, az szíriai rendezés ügyében illetékes elnöki megbízott.

"Országaink erőfeszítéseinek és más érdekelt államok, konkrétan Irán bevonásának, valamint az ENSZ-szel, az európai országokkal és az Egyesült Államokkal való együttműködésünknek köszönhetően sikerült komoly haladást elérnünk a szíriai válság rendezésében" - mondta az orosz elnök.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz-török kapcsolatok egyre jobban elmélyülnek mind a gazdaság, mind a nemzetközi kérdések megoldása terén.

A Kreml-beli megbeszélést megelőzően a két külügyminiszter megállapodott a szíriai menekültek hazatérésére, a terroristák végleges felszámolására és a tartós béke megteremtésére irányuló erőfeszítések összehangolásáról. Lavrov a két tárcavezető közös sajtótájékoztatóján valótlannak nevezte azt az állítást, amely szerint Moszkva és Ankara között ellentét alakult ki a 150 fős szíriai alkotmányozó bizottságba delegálandó ellenzéki részvevők összetételéről.

Mint mondta, az ellenzékiek listájának összeállítása Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja számára (Iráni közreműködéssel) Törökország feladata volt, abba Oroszország nem szól bele. Cavusoglu elmondta, hogy Törökország támogatja az alkotmányozó bizottság mielőbbi felállítását.

Közölte, hogy de Mistura a nagyon közeli jövőben találkozni fog a szíriai rendezés kezes államainak képviselőivel, és hogy hamarosan csúcstalálkozóra gyűlnek majd össze ezen országok elnökei. (Sajtóértesülések szerint Putyin, valamint Recep Tayyip Erdogan török és Haszan Róháni iráni elnök szeptember első hetében, Teheránban tart majd megbeszélést.)

Lavrov hangsúlyozta, hogy Idlíb tartományban úgy kell végrehajtani a Dzsebhat as-Sám elnevezés használatára áttért dzsihadista an-Nuszra Front és a mérsékelt ellenzék erőinek szétválasztását, hogy az a lehető legkisseb kockázatot jelentse a polgári lakosság számára. Az orosz diplomáciai tárca vezetője elmondta, hogy a terroristák ezen a területen nemcsak a szíriai hadsereg állásait vették tűz alá, de mintegy félszáz drónnal támadták meg a hmejmími orosz katonai repülőteret.

Cavusoglu arra figyelmeztetett, hogy egy idlíbi terroristaellenes katonai művelet menekültek tömegét indíthatná meg, és megrendítené a Törökország és Oroszország iránti bizalmat.

Lavrov elmondta, hogy a két ország hamarosan konzultációba kezd a török kamionsofőrök, valamint a török szolgálati és speciális útlevelek birtokosaival szemben támasztott orosz vízumkövetelmények enyhítéséről.

Mindkét külügyminiszter támogatásáról biztosította a szíriai rendezés orosz-török-iráni vezetéssel működő asztanai formátumának fenntartását. Lavrov szerint ennek kibővítése nem aktuális, ám a trojka az ENSZ BT 2254-es határozata alapján kész a párbeszédre a maga elé hasonló célokat állító - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Jordánia és Szaúd-Arábia részvételével létrehozott - "kis csoporttal".

Sojgu orosz és Akar török védelmi miniszter a nap folyamán az északnyugat-szíriai helyzet stabilizálásáról és a haditechnikai együttműködésről tárgyalt egymással a moszkvai katonai tárca közleménye szerint. A török miniszter legutóbb múlt pénteken fordult meg az orosz fővárosban, akkor - orosz hivatalos tájékoztatás szerint - a megbeszélések homlokterében a kétoldalú együttműködés mellett szíriai humanitárius segélyezés és a menekültek hazatérése állt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!