Szíria - Több török katona meghalt Idlíbben szíriai tüzérségi tűzben

Külföld, 2020.02.03

Legkevesebb négy török katona meghalt a szíriai kormányerők tüzérségének intenzív lövései következtében az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, további kilenc pedig megsebesült, egyikük súlyosan - közölte hétfőn az ankarai védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint Törökország erősítésnek küldött Idlíbbe katonai egységeket azzal a céllal, hogy megakadályozza az ott folyó harcok folytatódását. A tárca aláhúzta, a damaszkuszi erők annak ellenére adták le a lövéseket, hogy előzetesen tájékoztatták őket a katonák tervezett pozíciójáról.

A minisztérium tudatta: a török tüzérség a szükséges mértékben azonnal válaszolt a szíriai támadásra, "bemért, valamint megsemmisített célpontokat a térségben".

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő hétfőn hivatalos Twitter-fiókján az Idlíbre vonatkozó nemzetközi megállapodás megsértésének nevezte a szíriai tüzérség lövéseit, hozzátéve, hogy ezért "az elkövetők meg fognak fizetni".

Recep Tayyip Erdogan török elnök később Isztambulban tartott sajtótájékoztatót, mielőtt Ukrajnába indult hivatalos látogatásra. Arról számolt be, hogy Törökország mindig válaszolt és válaszolni is fog a támadásokra. Közölte, hogy a műveletben a török tüzérség és a légierő F-16-os vadászbombázói vesznek részt. Az első adatok szerint 30-35 ellenséges szíriait "ártalmatlanítottak" - mondta, hozzátéve, hogy eddig 46 szíriai célpontra 222 tüzérségi lövést adtak le.

"Azok, akik ilyen alattomos támadásokkal próbára teszik Törökország eltökéltségét, rá fognak jönni, hogy nagy hibát vétenek" - hangoztatta.

Hulusi Akar török védelmi miniszter hétfőn kora este azt mondta, hogy időközben összesen már 54 szíriai célpontra nyitottak tüzet, a kormányerők 76 katonáját "ártalmatlanítva". A török hatóságok a katonai műveletekkel kapcsolatban előszeretettel alkalmazzák az "ártalmatlanítani" szót, ami nem feltétlenül jelent halálos áldozatot. A tárcavezető az orosz hadsereg cáfolata ellenére egyúttal ismételten azt állította, hogy Ankara az idlíbi török csapatmozgásról előző nap, vasárnap igenis tájékoztatta Moszkvát.

Hulusi Akar hétfő délután folyamán a szíriai határnál található műveleti központból irányította a török egységeket a szárazföldi erők és a légierő parancsnokával.

Idlíb tartomány a szíriai lázadó fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely a mérsékelt felkelő milíciákat támogatja a konfliktusban, 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki Idlíb tartomány peremén, a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén. Az egyezményt követően Törökország tucatnyi megfigyelőpontot állított fel a zónában, ám az előrenyomuló kormánycsapatok ezek közül néhányat azóta már gyűrűbe zártak. A műveletek ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy Törökország és Oroszország idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg.

Erdogan a hétfői sajtótájékoztatón az orosz illetékesekhez intézve szavait - egy meglepő fordulattal - kijelentette, hogy nem ők, hanem a damaszkuszi rezsim Ankara tárgyalópartnere. Egyúttal arra szólította fel Moszkvát, hogy "ne álljanak Törökország útjába". Erdogan jelezte: a török illetékesek egyeztetnek orosz hivatali kollégájukkal, de ha ezek a megbeszélések "nem hozzák meg a kívánt eredményt", akkor személyesen magyarázza el Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "a helyzet komolyságát".

Erdogan pár nappal korábban, pénteken már közölte, hogy ha Idlíbben a helyzet nem normalizálódik záros határidőn belül, és Ankarának nem marad más választása, akkor katonai erőt fog alkalmazni. Erdogan, akinek országa már így is 3,6 millió szíriainak nyújt menedéket, a közelmúltban többször kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az idlíbi bombázások elől több százezer ember indult meg a török határ felé.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Erdogan bírálataira reagálva tagadta, hogy Moszkva nem teljesítené maradéktalanul a feszültségcsökkentési övezettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!