Szíria - Török külügyminiszter: Ankara mindent megtesz azért, hogy megakadályozzon egy humanitárius katasztrófát Idlíbben

Külföld, 2020.02.07

Törökország minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza egy humanitárius katasztrófa kialakulását az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában szlovák hivatali kollégájával, Miroslav Lajcákkal tartott sajtótájékoztatóján arra utalva, hogy a damaszkuszi kormányerők offenzívája az ellenzéki fegyveresek ellen a polgári lakosságot is veszélyezteti.

Cavusoglu rámutatott: az idlíbi helyzet továbbra is kétségbeejtő, a szíriai rezsim fokozta agresszivitását, mert "helytelenül" azt gondolja, hogy csak katonai megoldással teremthet békét.

Emlékeztetett: Ankara az ügyben Moszkvával folytat egyeztetéseket, mert Oroszország Damaszkusz szövetségeseként felelősséget vállalt a kormányerők műveleteiért Szíriában. A tárcavezető jelezte: a megbeszélések keretében szombaton orosz küldöttség érkezik Törökországba, és ha igény mutatkozik rá, még akár Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök is tárgyalhat a kérdésről. A cél a szíriai rezsim üldöző tevékenységének mihamarabbi megfékezése, valamint az alkotmányozó bizottság abbamaradt üléseinek újraindítása, a politikai folyamat felgyorsítása.

Idlíb az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara a mérsékelt felkelőket támogatja a konfliktusban, és 2017 májusában arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a korábbi demarkációs vonal mentén. Ezt követően Törökország 12 megfigyelőpontot hozott létre a zónában, ám a kormánycsapatok kettőt azóta már gyűrűbe zártak. A műveletek ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy Törökország és Oroszország idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg Északnyugat-Szíriát illetően.

Erdogan, akinek országa már így is 3,6 millió szíriainak nyújt menedéket, a közelmúltban többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az idlíbi bombázások elől több százezer ember indult meg a török határ felé. A török államfő szerdán arra szólította fel a szíriai kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé. Egyúttal leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, "Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát".

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!