Szíria - Török külügyminiszter: Manbídzs után az Eufrátesz keleti részéről is kivonul a kurd milícia

Külföld, 2018.07.06

A június eleji török-amerikai megállapodás értelmében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az Eufrátesz folyótól keletre eső területekről is kivonul az észak-szíriai Manbídzs térségének elhagyása után - közölte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy pénteki interjúban.

Az Anadolu török állami hírügynökségnek nyilatkozva, arra az újságírói kérdésre, hogy a szóban forgó térség alatt az Eufrátesztől keletre eső, az észak-szíriai Kobanitól Haszakáig terjedő teljes régiót kell-e érteni egészen az iraki határig, Cavusoglu igennel válaszolt.

A török külügyi tárca vezetője rámutatott: a júniusban elfogadott ütemterv megfogalmazása előtt az illetékes török-amerikai munkacsoport átbeszélte ezt az ügyet és meg is állapodott róla.

Az egyezmény értelmében az YPG kivonul Manbídzsból, majd a térség ellenőrzését a török és az amerikai hadsereg együttesen fogja ellátni, míg meg nem alakul a helyi közigazgatás.

Cavusoglu kiemelte: ez a forgatókönyv vonatkozik az Eufrátesztől keletre fekvő vidékre is.

Hangsúlyozta egyúttal, hogy Ankara és Washington közösen, valamint a térségnek a polgárháború előtti demográfiai összetételét figyelembe véve dönt a helyi közigazgatás összetételéről. Emlékeztetett: az YPG a háború alatt terjeszkedett és az elfoglalt területekről száműzte az ottani lakosokat. Cavusoglu példáként hozta fel Manbídzsot, ahol a konfliktust megelőzően legalább 90 százalékban arabok éltek.

A miniszter hozzátette: Kobaniban a többség korábban is kurd volt, így ennek megfelelően a helyi közigazgatás is kurdokból áll majd. Ugyanakkor leszögezte, hogy a kurdok alatt nem az YPG-t érti, mert a milícia az utóbbi években csak üldözte a helyieket, megfosztotta őket tulajdonuktól, az alternatív politikai pártokat pedig bezáratta. Azt mondta: 400 ezer olyan szíriai kurd menekült Törökországba az elmúlt időszakban, aki az YPG miatt nem tud visszatérni otthonába.

Június közepén a török és az amerikai katonák közös járőrszolgálatot kezdtek Manbídzs körzetének külső peremén, ahonnan az YPG az utóbbi hetekben kivonult. Cavusoglu kijelentette: eljött az ideje, hogy az YPG Manbídzs központját is elhagyja és átadja a fegyvereit.

Cavusoglu és amerikai hivatali kollégája, Mike Pompeo június 4-én hagyta jóvá a Manbídzsi körzet ellenőrzésére vonatkozó közös ütemtervet Washingtonban.

Ankara szemében az YPG a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges szakadár terrorszervezet. Az YPG 2016 augusztusában amerikai támogatással foglalta el Manbídzsot, amelyet addig az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet tartott fennhatósága alatt.

Az Egyesült Államok és NATO-szövetségese Törökország között vitás kérdésnek számított az észak-szíriai Manbídzs kérdése, ahol az Ankara által terrorszervezetnek tekintett YPG mellett amerikai katonák is állomásoznak. Ankarát felbőszítette az is, hogy a kurd milíciát korábban Washington támogatta egyebek mellett fegyverszállítmányokkal.

A török haderő és helyi szövetségese, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) mérsékelt ellenzéki csoport január 20-án nagyszabású offenzívát indított az YPG egy különálló, Szíria északnyugati csücskében található területe, Afrín ellen. A török vezetés emellett többször is kilátásba helyezett az afríni után egy manbídzsi offenzívát is, és arra kérte Washingtont, hogy vonja ki onnan a kurd erőket az Eufrátesz keleti partjára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!