Szíria - Török miniszter: az orosz küldöttséggel folytatott tárgyalás ellenére fennáll a légtérhasználat problémája Idlíbben

Külföld, 2020.02.27

"Egy pontig eljutott" a rendezés, de továbbra is fennáll Törökország és Oroszország között az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány légtérhasználatának problémája - mondta a török védelmi miniszter csütörtökön az ankarai parlamentben újságíróknak azzal párhuzamosan, hogy orosz küldöttség tárgyalt a török fővárosban a szíriai kormányerők és a lázadók harcától sújtott térség helyzetéről.

Hulusi Akar rámutatott: arról értekeznek az orosz féllel, hogy a török hadsereg mind a fegyveres, mind a fegyvertelen drónjait használhassa a régióban. Közölték tárgyalópartnerükkel, hogy Törökország számára különösen a tűzszünet fenntartása, a fegyvernyugvás megsértésének észlelése érdekében szükséges az idlíbi légtér használata - tette hozzá a tárcavezető.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek országa az úgynevezett mérsékelt felkelőket segíti a szíriai konfliktusban, szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idlíb tartomány légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg "ez a legnagyobb gondja" a térségben.

Idlíb légtere a Damaszkusszal szövetséges Oroszország kontrollja alatt áll.

Az orosz küldöttség szerdán már egyeztetett a török külügyminisztériumban az idlíbi helyzet csillapításának lehetőségeiről, de a delegáció csütörtökön folytatta ankarai tárgyalásait. A két fél az utóbbi hetekben számos alkalommal értekezett az ügyről, de a megbeszélések eddig nem hoztak eredményt.

Hulusi Akar csütörtökön jelezte: hamarosan telefonon beszél amerikai hivatali kollégájával, Mark Esperrel.

A török védelmi miniszter múlt csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államok amerikai Patriot légvédelmi rendszerrel támogathatja a NATO-szövetséges Törökországot. A török sajtó Erdogan szavaira hivatkozva szerdán arról számolt be: a török elnök jelenleg nem tud róla, hogy Washington fog adni Patriotot Ankarának.

A damaszkuszi kormánycsapatok orosz támogatással tavaly áprilisban indítottak műveletet azért, hogy Északnyugat-Szíriából is kiűzzék az utolsó lázadókat. Ankara és Moszkva idén januárban ugyan megállapodott a tűzszünetről, de az egyezség kútba esett, miután a szíriai hadsereg további előrenyomulást hajtott végre a régióban. Törökország azért ellenzi az offenzívát, mert attól tart, hogy újabb menekülthullám indul meg határai felé.

Erdogan a közelmúltban többször is arra szólította fel az előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a Törökország és Oroszország által 2017 májusa óta tervezett északnyugat-szíriai feszültségcsökkentési övezet határához, különben országa katonai művelet keretében szorítja vissza őket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!