Szíria - Török védelmi miniszter: Ankara, Moszkva és Teherán együttműködik a humanitárius tragédia megakadályozása érdekében Idlíbben

Külföld, 2018.09.13

Ankara intenzíven együttműködik Moszkvával, Teheránnal és többi szövetségesével, hogy békét és stabilitást teremtsen a térségben, valamint megakadályozza a humanitárius tragédiát az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - mondta Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter az Anadolu török állami hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

Akar szerdán törökországi nagykövetek előtt felszólalva rámutatott: egy katonai hadművelet Idlíbben katasztrófába sodorná az amúgy is problémás térséget. A tárcavezető az együttműködésre vonatkozóan nem árult el részleteket.

Idlíb a lázadók utolsó bástyája Szíriában, a szíriai kormányerők pedig Oroszországgal és Iránnal karöltve a tartomány visszafoglalását célzó offenzívára készülnek. Az Anadolu információi alapján a térségben ugyanakkor a felkelők mellett közel 4 millió civil is tartózkodik. Közülük 2,4 millión helyi lakosok, 1,3 millióan pedig a hét és fél éve tartó polgárháború alatt menekültek Idlíbbe. Törökország attól tart, hogy beavatkozás hatására újabb menekülthullám indul el a török Hatay tartomány felé, amely mintegy 130 kilométer hosszan határos a szíriai Idlíb tartománnyal.

Ankara Moszkvával és Teheránnal ellentétben nem a damaszkuszi vezetést, hanem a mérsékelt lázadókat támogatja a konfliktusban. A három ország vezetőjének múlt pénteki teheráni találkozóján a tárgyalófeleknek nem sikerült közös álláspontot kialakítaniuk a szíriai kormányerők várható idlíbi offenzívája ügyében. Recep Tayyip Erdogan török államfő tűzszünetet sürgetett, Vlagyimir Putyin orosz elnök azonban elutasította a felvetést, és azt hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a "terroristák" elleni harc.

Miközben Oroszország és Irán nem tesz különbséget a felkelőcsoportok között, és mindet terroristának tartja, a török védelmi miniszter beszédében közölte: fontos elkülöníteni a radikális és a mérsékelt lázadókat, és ez a folyamat időt vesz igénybe. A térség bombázásának nemcsak a civilek látják kárát és nemcsak az ő elvándorlásukat segíti elő, hanem a radikalizálódásukat is - figyelmeztetett Akar.

Erdogan a múlt pénteki teheráni találkozón jelezte, hogy országa nem tud több menekültet befogadni.

Törökországban a hivatalos adatok értelmében összesen 4 millió menekült tartózkodik, közülük 3,6 millió szíriai, 400 ezer pedig más ország állampolgára.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Idlíbet Ankara, Moszkva és Teherán korábban az asztanai folyamat keretében feszültségmentesítési övezetnek jelölte ki. Törökország a megállapodás értelmében megfigyelőpontokat alakított ki a tartományban, és katonákat vezényelt a térségbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!