Szíria - Törökország arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet

Külföld, 2020.02.28

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója pénteki Twitter-üzenetében arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a harcok dúlta, szíriai Idlíb tartományban tartózkodó civileket, és nyilvánítsa repüléstilalmi övezetté Idlíbet.

Altun azt követően írt erről, hogy előző nap 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült egy légicsapásban Idlíbben. A források szerint a támadást a szíriai kormányerők vagy a velük szövetséges Oroszország légiereje hajthatta végre. Idlíb légtere orosz kontroll alatt áll. Mindazonáltal az orosz védelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy az orosz légierő nem hajtott végre csapást Behun település környékén, ahol török katonák elestek. Azt állították, hogy a török katonák a támadó ellenzéki fegyveresek között voltak, és a szíriai kormányerők tüzébe kerültek.

Altun leszögezte: a korábbi asztanai folyamat másik két résztvevője, Oroszország és Irán, amely a damaszkuszi rezsim lépéseiért vállalt felelősséget, teljesen megbízhatatlanná válik, ha nem teljesíti Idlíbben az erőszak megfékezésére vonatkozó kötelezettségeit.

Recep Tayyip Erdogan török elnök, akinek országa a mérsékelt felkelőket segíti a konfliktusban, szerdán azt mondta, hogy igyekeznek megoldást találni Idlíb légterének ellenőrzésére, miután szerinte a török hadseregnek jelenleg "ez a legnagyobb gondja" a térségben.

Hulusi Akar török védelmi miniszter csütörtökön jelezte: az orosz küldöttség kétnapos ankarai tárgyalásai ellenére továbbra is fennáll a felek között a légtérhasználat problémája. A török fél arról értekezett orosz tárgyalópartnerével, hogy a török hadsereg mind a fegyveres, mind a fegyvertelen drónjait használhassa a régióban. A tárcavezető rámutatott: Ankara számára különösen a tűzszünet fenntartása, a fegyvernyugvás megsértésének észlelése érdekében szükséges az idlíbi légtér használata. Akar csütörtökön később telefonon beszélt amerikai hivatali kollégájával, Mark Esperrel.

"Hónapok óta civilek millióit bombázzák a levegőből. Az infrastruktúra, iskolákat és kórházakat is beleértve, a rezsim rendszeres célpontja. Népirtás megy végbe lassan a szemünk előtt" - fogalmazott Fahrettin Altun hivatalos Twitter-üzenőfiókján.

A török tisztségviselő hozzátette: Damaszkusz "évek óta előnyt kovácsolt a nemzetközi csendből a bűntetteivel szemben". "Sorsára hagyni Idlíbet azt jelenti, hogy valóra válik a rezsim álma. Demográfiai és etnikai tisztogatást hajtanak végre a térségben. Nem nézhetünk félre!" - hívta fel a figyelmet.

Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő pénteki írásos nyilatkozatában leszögezte: az idlíbi helyzet "túlment minden határon".

"A nemzetközi közösségnek ezért megálljt kell mondania a Szíriában zajló humanitárius válságra, és konkrét lépéseket kell tennie" - húzta alá.

Az utóbbi hetekben kiéleződtek az ellentétek Moszkva és Ankara között az Idlíb tartománybeli feszültségcsökkentési övezetben kialakult helyzet miatt. Törökország polgári célpontok és török megfigyelőállások elleni támadásokkal vádolta a szíriai kormányerőket és szövetségeseit, és azt követelte Damaszkusztól, hogy vonja vissza csapatait, különben a török hadsereg szorítja vissza őket. Az orosz fél ezzel kapcsolatban azt állítja, hogy a szíriai hadsereg az ellenzéki fegyveresek támadására válaszolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!