Szíria - Törökország és Irán minél előbb "tető alá akarja hozni" a rendezést célzó asztanai folyamat következő találkozóját

Külföld, 2020.06.15

Törökország és Irán a legrövidebb időn belül "tető alá akarja hozni" az Oroszországgal közösen indított, a szíriai polgárháború békés rendezését célzó asztanai folyamat következő találkozóját, amelyet Teheránban fognak tartani - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfőn az isztambul Dolmabahce palotában az iráni hivatali kollégájával, Mohamed Dzsavád Zaríffal tartott sajtótájékoztatóján.

Cavusoglu azt mondta: világosan át kell beszélniük, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy Szíriában tartós békét tudjanak teremteni. Ezek közül az egyik az alkotmányozó bizottság, amely előreláthatólag augusztusban ül majd össze - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a megbeszélésnek sikeresnek kell lennie.

A szíriai kormány és az ellenzék először tavaly októberben ült asztalhoz Genfben, hogy kidolgozzon egy alkotmányt, amely lehetővé teszi a békésegyüttélést, a tárgyalások azonban november végén megrekedtek. Az ellenzék, a civil társadalom és a kormány képviselőiből áll, mindegyik oldal 50 főt delegált.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért halasztották el a Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter vezette orosz delegáció vasárnapi ankarai látogatását, Cavusoglu közölte: Moszkva és Ankara - miként korábban - úgy továbbra is azon dolgozik, hogy tartós tűzszünet jöjjön létre Líbiában. Egyúttal kiemelte: a miniszter-helyettesek és a szakértők szintjén folytatott egyeztetésekből kiderült, hogy az alapelveket tekintve nincs a két fél között nézeteltérés. Rámutatott: ugyanakkor különösen a tűzszünet tartóssága és az azt követő lépések részletes meghatározása céljából az a közös döntés született, hogy hasznosabb, ha az eszmecsere még technikai szinten folytatódik.

Törökország a nemzetközileg elismert, Tripoliban székelő, Fájez esz-Szarrádzs vezette kormány erőit támogatja Líbiában, míg Oroszország a tobruki ellenkormány oldalán harcoló Halífa Haftar tábornokot és csapatait.

Cavusoglu a sajtótájékoztatón jelezte azt is, hogy Törökország és Irán augusztus 1-jén tervezi újraindítani a kétoldalú menetrendszerinti légi járatokat, amelyeket az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt függesztettek fel.

Hosszú hónapok elteltével Zaríf volt az első, akit hivatali kollégái közül Cavusoglu személyesen fogadott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!