Szíria - Újabb nevekkel bővült az Európai Unió szíriai szankciós listája

Külföld, 2019.01.21

Tizenegy üzletember és öt vállalat nevét vette fel a szíriai polgárháborúval kapcsolatos szankciós listájára hétfőn az Európai Unió, amiért támogatják a damaszkuszi rezsim működését vagy profitálnak belőle.

A tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli tanácsülésén született döntés nyomán immár 270-re emelkedett azoknak a magánszemélyeknek száma, akik ellen beutazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendelt el az Európai Unió a civil lakosság erőszakos elnyomása miatt, illetve azért, mert a rezsim kedvezményezettjei vagy támogatói. Emellett korlátozások vannak érvényben 72 jogi személy ellen is.

A listára most felkerült személyek luxusingatlan-beruházásokban és más kormányzati támogatású projektekben vettek részt.

Az EU legutóbb tavaly nyáron hosszabbította meg egy évvel az eredetileg 2011-ben életbe lépett szíriai büntetőintézkedései hatályát. Így a konkrét személyekkel szembeni szankciók mellett júniusig mindenképp hatályban marad az olajembargó, valamint bizonyos befektetésfajták, illetve eszközök és technológiák exportjának tilalma.

Az Európai Unió 2014 decemberében elfogadott elvi döntése értelmében a szankciós rendszert mindaddig fenntartják a szíriai kormányzattal szemben, amíg nem hagy fel a civilek elleni erőszakkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!