Szíria - Uniós biztos: az adományozók 5,3 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriaiak megsegítésére

Külföld, 2021.03.30

Nemzetközi adományozók 5,3 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai civil lakosság és a hazájukból elmenekült szíriaiak megsegítésére - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos a Szíria és a régió jövőjéről - online tartott - ötödik adományozó konferenciát követően kedden.

Janez Lenarcic elmonda, a szíriaiak megsegítését és a szíriai menekültek ellátását célzó programokra 2021 folyamán 3,6 milliárd euró jut majd támogatások formájában, a jövő évben folyósításra váró támogatások össze 1,7 eurót tesz ki.

A nemzetközi adományozók emellett kölcsönök formájában 5,9 milliárd eurót bocsátanak Szíria lakossága, illetve a szíriai menekülteket befogadó országok megsegítésére - közölte.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az összegből 3,7 milliárd eurós támogatást az Európai Unió ajánlott fel. Ebből 1,12 milliárd eurót az Európai Bizottság és 2,6 milliárd eurót az uniós tagállamok bocsátottak rendelkezésre. Az Európai Unió továbbra is a legnagyobb adományozó, ez idáig 24,9 milliárd euró humanitárius, és stabilizációs támogatást mozgósított a 2011-ben kezdődött szíriai válság következményeinek kezelésére - tették hozzá.

Az uniós bizottsági közlemény Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét idézte, aki arra emlékeztetett, hogy a tíz évvel ezelőtt kezdődött szíriai háború még mindig tart, az ország és a térség helyzete továbbra is rendkívül kritikus. A régió gazdaságának az elmúlt évben tapasztalt romlása, valamint a koronavírus-járvány következményei tovább súlyosbították a humanitárius helyzetet Szíriában, és a szíriai menekültek körülményeit a szomszédos országokban.

Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja azt mondta: tíz évvel szíriai konfliktus kezdete után a régió állapota tarthatatlan. Azt közölte, hogy a Szíria és a régió jövőjéről rendezett konferencia legfontosabb üzenete, hogy az Európai Unió támogatása nem áll le. Az Földközi-tenger térségére vonatkozó új uniós menetrend olyan gazdasági és beruházási tervet irányoz elő, amely nagyban hozzájárul a régió stabilizálásához - tette hozzá a magyar biztos.

A Szíria és a régió megsegítésére szervezett ötödik brüsszeli adományozókonferencián idén csaknem nyolcvan ország és nemzetközi szervezet vett részt, amelyek az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával összhangban megújították elkötelezettségüket az ENSZ által vezetett, a konfliktus átfogó politikai megoldása érdekében kifejtett erőfeszítése mellett - tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

Az ENSZ tervei szerint a befolyt összegből 5,5 millió menekültet és további 4,8 millió rászorulót támogatnának szíriai menekültet befogadó Törökországban, Libanonban, Jordániában, Irakban és Egyiptomban. Ez az öt állam a szíriai menekültek 85 százalékának biztosít menedéket.

Az EU és az ENSZ által szervezett Szíriát és a régiót támogató legutóbbi, negyedik konferenciát július elején tartották, szintén videokonferencia keretében. A nemzetközi adományozók akkor 6,9 milliárd eurót ajánlottak fel a szíriai válság humanitárius kihívásainak kezelésére.

A tíz éve tartó szíriai konfliktusban több mint 400 ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el hazájukból. A nemzetközi becslések szerint legkevesebb 24 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra és körülbelül 12 milliónak, a lakosság mintegy 60 százalékának nincs mit ennie. A szíriai lakosság legalább fele munkanélküli. Bassár el-Aszad elnök erői az ország területének kétharmadát ellenőrzik, ennek ellenére a damaszkuszi vezetés nemzetközileg elszigetelt, és a helyzetet tovább súlyosbítják az ellene elrendelt amerikai és az uniós szankciók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!