Szíria - Washington kész lőszerrel támogatni a török hadműveletet Idlíbben

Külföld, 2020.03.03

Az Egyesült Államok kész lőszerrel és humanitárius segélyszállítmányokkal támogatni a NATO-szövetséges Törökország Tavaszi Pajzs fedőnevű hadműveletét, amelyet a napokban indított a szíriai hadsereg ellen Idlíb tartományban - nyilatkozta kedden James Jeffrey, az Egyesült Államok szíriai különmegbízottja a török-szíriai határon újságíróknak.

Idlíb az utolsó bástyája az ellenzéki fegyveres csoportoknak Szíriában, amelyek közül Ankara a mérsékeltnek nevezett milíciákat pártolja. A terület visszaszerzésére Damaszkusz csapatai és a velük szövetséges orosz légierő tavaly április óta offenzívát folytat. A harcok következtében azóta csaknem egymillió ember vált földönfutóvá a tartományban.

Jeffrey kedden leszögezte, hogy a menekülteknek Szíriában kell maradniuk.

Egyúttal kiemelte: Washington minden téren Ankara oldalán áll, Törökország a védelmi ipar terén az Egyesült Államok egyik legfontosabb ügyfele. A török hadsereg egy békés megoldás, a humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében küzd - tette hozzá.

David Satterfield, az Egyesült Államok ankarai nagykövete, aki az amerikai küldöttséggel együtt kereste fel kedden a Szíriával határos dél-törökországi Hatay tartományt, arra is rámutatott, hogy Washington felülvizsgálja Ankarának az amerikai Patriot légvédelmi rendszer iránti kérelmét. Satterfield ugyanakkor hozzátette: ezt az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszer korábbi török beszerzésének fényében teszik.

Hulusi Akar török védelmi miniszter február 20-án közölte, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszerrel támogathatja Törökországot. A török hadművelet akkor még nem kezdődött el, ezt hivatalosan március 1-én jelentették be, de alkalmanként már közvetlen és heves összecsapások alakultak ki a török és a szíriai hadsereg között. Idlíb légtere orosz kontroll alatt áll.

Jeffrey, Kelly Craft amerikai ENSZ-nagykövet társaságában hétfőn délután érkezett Ankarába.

Jeffey és Satterfield kedden a török védelmi minisztériumban tárgyalt, majd Hulusi Akar is fogadta őket.

A déli órákban az Idlíbbel határos, dél-törökországi Hatay tartományba utaztak. Először az ENSZ logisztikai központját keresték fel Reyhanli településen, később pedig a cilvegözüi határátkelőhöz látogattak, találkoztak a fehér sisakosokként ismert, Szíriában tevékenykedő önkéntes polgári védelmi erők néhány tagjával, és pár méterre át is mentek a szíriai oldalra.

Craft a helyszínen leszögezte: az idlíbi helyzetre az egyetlen megoldás a tűzszünet. "A damaszkuszi rezsim támadásai nagyon régóta tartanak, Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere pedig már nem tarthatja fent 'létezését'" - fogalmazott. Úgy vélte, hogy a mostani helyzetet is az Aszad-rendszer tervelte ki, ami nagyon kegyetlen dolog. Az amerikai ENSZ-nagykövet arra szólította fel Damaszkuszt és Moszkvát, hogy mihamarabb hirdessenek tűzszünetet.

Craft jelezte azt is: további 108 millió dolláros alapot különítettek el a szíriaiak számára humanitárius célokra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!