Szíria - Az Vegyifegyver-tilalmi Szervezet vizsgálatot indít az állítólagos mérgesgáz-támadások ügyében

Külföld, 2018.02.07

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) vizsgálatot indít a nemzetközi egyezmények által tiltott vegyifegyverek állítólagos szíriai bevetésének ügyében - közölte a hágai székhelyű szervezet szerdán.

A szervezet számba veszi a vegyifegyver-használatról szóló összes bejelentést, amelyek szerint a szíriai kormányerők mérgesgázt vetettek be harci cselekmények során - tudatták.

A nyilatkozat szerint a "hiteles forrásokból származó bejelentések" komoly aggodalomra adnak okot, ugyanis az elmúlt hetekben több hír is érkezett arról, hogy a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsim hadserege tiltott fegyvereket használt Damaszkusz és a kelet-gútai települések környékén. Kijelenttették: a nemzetközi egyezmények megszegőit felelőségre kell vonni, a rendkívüli hatású fegyvereknek pedig nincs helye a mai világban.

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői kedden jelentették be, hogy vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken. A genfi székhelyű, Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság szerint az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!