Szkripal-ügy - A Kremlnek nincs tudomása Csepiga elnöki kitüntetéséről

Külföld, 2018.09.28

A Kremlnek nincs tudomása arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök kitüntetett egy Csepiga nevű személyt - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak Dusanbéban.

"Nincs információm arról, hogy kitüntettek egy ilyen nevű embert" - mondta Peszkov, aki egy nappal korábban megígérte a sajtónak, hogy ellenőrizni fogja, kitüntetett-e Vlagyimir Putyin Oroszországi Föderáció Hőse címmel egy Anatolij Csepiga nevű személyt.

Csepiga neve gyanúsítottként merült fel a sajtóban a Szkripal-üggyel kapcsolatban. London szerint a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és a lánya ellen az orosz katonai hírszerzés két, feltehetően álnevet használó tisztje, Alekszandr Petrov ás Ruszlan Bosirov követett el mérgezéses gyilkossági kísérletet március elején. A Bellingcat nevű brit tényfeltáró csoport szerdán azt állította, hogy Bosirov valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés műveleti főtisztje, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Oroszországi Föderáció Hőse címet adományozták.

Peszkov szerint a személyek azonosításával nem a sajtónak és nem is a Kremlnek, hanem az orosz szakszolgálatoknak kell foglalkozniuk, amelyeknek lehetőséget kellene kapniuk a Szkripal-ügy kivizsgálásában való részvételre, és kompetens forrásokból kellene hivatalos adatokhoz jutniuk. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva a kezdetektől fogva felajánlotta együttműködését Londonnak.

"Lehetetlen és nagyon nehéz számunkra erről (a gyanúsítottak személyazonosságáról) vitát folytatnunk a tömegtájékoztatási eszközökkel. És nem is akarjuk ezt tenni. Nem lehetnek egy ilyen érzékeny ügyben, mint amilyen a Szkripal-incidens, vitapartnereink a tömegtájékoztatási eszközök" - mondta a szóvivő.

Peszkov megjegyezte: nem tudható, hogy a Szkripal-üggyel kapcsolatban az elmúlt hónapokban a brit lapokban és más országok sajtójában megjelent értesülések közül melyik hiteles és melyik nem. Ugyanígy vélekedett az incidenssel kapcsolatban elvégzett tényfeltárásokról.

Mint mondta, a Kreml nem akar többet részt venni ennek a kérdésnek a "habosításában", főleg úgy, hogy ebben a partnere a sajtó lenne. Azokra a sajtójelentésekre utalva, amelyek szerint a Csepigáról készült felvételek hasonlítanak Bosirovra, rosszallását fejezte ki. "Végül is nálunk a Vörös téren a mai napig tíz Sztálin és tizenöt Lenin szaladgál, és mindannyian hasonlítanak az igazira" - fogalmazott a szóvivő.

Peszkov nem kívánta kommentálni a tényfeltárásban a Bellingcattel együttműködő orosz The Insider portál főszerkesztője, Roman Dobrohotov kijelentését, miszerint veszélyeztetve érzi az életét és a szabadságát. Hozzáfűzte, hogy az orosz állampolgárok szabadon a rendvédelmi szervekhez fordulhatnak, ha aggályaik vannak. Mint mondta, ez a kérdés nem tartozik a Kreml illetékességéhez.

A Kommerszant című napilap egyébként csütörtökön, egy nappal a Bellingcat anyagának megjelenése után helyszíni jelentést közölt az orosz Távol-Keleten található Berjozovka faluból, amelynek lakói - névtelenül nyilatkozva - kijelentették, hogy Csepiga és családja huzamosabb ideig ott élt, de évekkel ezelőtt Blagovescsenszkbe költöztek.

Magát Anatolij Csepigát mintegy tíz éve nem látták, de egy helyi nő azt mondta, hogy az összes médiában megjelent anyagban ráismert, egyebek között a hangja alapján. Egy másik nő úgy nyilatkozott, hogy Csepiga "nem nagyon hasonlít" a fényképeken látható személyre, mert amikor utoljára látta, "majdnem teljesen kopasz volt". Ugyanakkor azt ő is tudta, hogy Csepiga válságövezetekben a titkosszolgálatnak dolgozott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!