Szkripal-ügy - A második azonosított gyanúsított is a legmagasabb orosz kitüntetést kapta Putyintól

Külföld, 2018.10.09

A Szkripal-ügy másodikként azonosított gyanúsítottjának is a legmagasabb orosz állami kitüntetést adományozta Vlagyimir Putyin orosz államfő - közölte keddi, bővített beszámolójában  a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport.

Az angliai székhelyű, vizsgálatainak eredményeit online blogfelületén ismertető civil szervezet a Salisbury városában Novicsok katonai idegméreg-hatóanyaggal elkövetett márciusi merényletkísérlet mindkét gyanúsítottját azonosította. Két hete közölte, hogy vizsgálatai szerint a Ruszlan Bosirov névre kiállított útlevéllel utazó orosz állampolgár valójában Anatolij Vlagyimirovics Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, akinek 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozták.

Hétfő este az Alekszandr Petrov névre kiállított útlevelet használó másik gyanúsítottról írta meg, hogy Alekszandr Jevgenyjevics Miskin, a GU katonaorvosa. A Bellingcat által kedden közölt újabb részletek szerint Miskin is az Orosz Föderáció Hőse kitüntetés birtokosa.

A csoport szerint Miskin Szentpéterváron végezte el 2004-ben vagy 2005-ben az orosz fegyveres erők orvosi akadémiáját, azon a szakon, amelyen az orosz haditengerészet számára képeznek katonaorvosokat.

A Bellingcat szerint nem egyértelmű, hogy Miskin mikor szegődött a katonai hírszerzés szolgálatába, de az a vizsgálati információkból biztos, hogy legkorábban 2007-ben, legkésőbb 2010-ben Moszkvába költözött, ahol fedett műveletekhez szükséges új személyi igazolványt és útlevelet kapott, Alekszandr Petrov néven.

Az oknyomozó csoport azt is kiderítette, hogy Vlagyimir Putyin 2014 végén adományozta Miskinnek az Orosz Föderáció Hőse kitüntetést, a Bellingcat forrásai szerint vagy a Krímben végzett tevékenységéért, vagy olyan tevékenységért, amely valamilyen módon kötődött a 2014 elején Oroszországba menekített, Ukrajnában hazaárulással vádolt előző ukrán elnökhöz, Viktor Janukovicshoz.

A Ballingcatnek nyilatkozó, "Miskin családjához nagyon közeli" források szerint a család őriz egy fotót, amely azt ábrázolja, hogy Vlagyimir Putyin személyesen adja át a kitüntetést Miskinnek.

A Scotland Yard sem a Bellingcat két héttel ezelőtti, sem hétfő esti bejelentéseihez nem fűzött kommentárt, de nem is cáfolta, hogy a civil oknyomozó csoport a két gyanúsított valódi kilétét tárta fel.

A rendőrség és az angol-walesi ügyészi hivatal a két oroszt gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével.

A 66 éves Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott. Hazájában 13 év fegyházra ítélték, de egy orosz-amerikai kémcsere keretében 2010-ben letelepedhetett Nagy-Britanniában, ahol brit állampolgárságot kapott.

A március 4-én történt mérgezéses incidensig a délnyugat-angliai Salisburyben élt. A mérgezést lányával együtt túlélte, jelenlegi tartózkodási helyüket a brit hatóságok titokban tartják.

Oroszország folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy köze lenne a Szkripal-ügyhöz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!