Szkripal-ügy - Kreml: nincs bizonyíték a szankciókkal sújtott oroszok ellen

Külföld, 2019.01.21

Nincsenek bizonyítékok azokkal az orosz állampolgárokkal szemben, akiket az Európai Unió külügyminiszteri tanácsának döntése értelmében szankciókkal sújtottak a Szkripal-ügy miatt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.

Az unió hétfőn szankciókat fogadott el kilenc, vegyi támadásokkal vádolt személy és egy szervezet ellen. A szankciókkal sújtott személyek között van négy orosz állampolgár is: az orosz katonai hírszerzés (GU) vezetője és helyettese, illetve a Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya tavalyi angliai megmérgezésével vádolt Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov, akik London szerint szintén a GU állományához tartoznak.

Peszkov azt hangoztatta, hogy a vádak megalapozatlanok, ezért a Kreml "negatívan" viszonyul az újabb uniós szankciók bevezetéséhez. Megismételte, hogy az üggyel kapcsolatban London semmilyen bizonyítékot sem mutatott be Moszkvának.

Az orosz elnök szóvivője kérdésre válaszolva kijelentette: a Kreml senkivel sem tárgyalt annak érdekében, hogy támogatásáról biztosítsa Donald Trump jelenlegi elnök építkezési vállalkozásának azt a projektjét, hogy felhőkarcolót építsen Moszkvában. Peszkov ismételten elismerte, hogy nyilvános levelezési címére közbenjárást kérő e-maileket kapott Michael Cohentől, Trump volt ügyvédjétől, de a szóvivő szerint a jogásznak azt javasolták, hogy forduljon az ügyben orosz építőipari vállalkozókhoz, és hogy a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon próbáljon meg befektetőket keresni az ingatlanhoz.

A BuzzFeed News múlt héten azzal kavart vihart az Egyesült Államokban, hogy azt állította: Trump utasítást adott Cohennek arra, hogy a 2017-es kongresszusi meghallgatásán hazudjon a Moszkvában megépíteni szándékozott Trump-torony terveiről, és mondja azt, hogy a terv már a 2016-os elnökválasztás előtt hamvába holt. Rudy Giuliani, az elnök jelenlegi jogi képviselője viszont az NBC Newsnak nyilatkozva vasárnap elismerte, hogy az orosz fővárosban megvalósítandó beruházásról még a választási év októberében és novemberében is folyhattak tárgyalások.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!