Szlovák alkotmánybíróság: alkotmányellenes az előrehozott parlamenti választások kiírását célzó népszavazás

Külföld, 2021.07.07

Az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a szlovák alkotmánybíróság az előrehozott parlamenti választások kiírása céljából kezdeményezett népszavazást, amelyre közel 600 ezer támogató aláírás gyűlt össze - jelentette a kassai székhelyű testület szerdai döntését ismertetve a TASR közszolgálati hírügynökség.

Az aláírásgyűjtés februárban indult a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) kezdeményezésére, majd több más politikai párt és egyéb szervezet is támogatásáról biztosította. A petíciót elindítói a kormányzat által hozott, "emberi jogokat sértő" járványügyi intézkedésekkel, illetve azzal indokolták, hogy a kormány leépítette a korábban bevezetett jóléti intézkedéseket.

A népszavazáson arra mondhatott volna igent vagy nemet a voksoló, egyetért-e azzal, hogy Szlovákiában a népszavazás eredményének kihirdetését követő legfeljebb 180 napon belül parlamenti választásokat tartsanak.

Szlovákiában, ahol legalább 350 ezer támogató aláírásra van szükség egy népszavazás kiírásához, rendkívül rövid idő alatt csaknem 600 ezer aláírás gyűlt össze. Májusban azonban Zuzana Caputová államfő - akinek jogkörébe tartozik a referendum kihirdetése - alkotmánybírósághoz fordult az ügyben.

A testület szerdai döntése azt mondta ki, hogy "a népszavazás tárgya ellentétben áll a jogáltalánosság elvével", mivel egy alkotmánytörvény által egy egyedi esetben megkerülné a törvényhozás működéséről az alkotmányban rögzített szabályokat. A testület döntése nem volt egyhangú, három alkotmánybíró különvéleményt csatolt hozzá. A szerdai döntés azért is érdekes, mert Szlovákiában a múltban már két alkalommal is tartottak népszavazást előrehozott választások kiírása céljából.

Az alkotmánybíróság döntését heves - főként az államfőt bíráló - politikai reakciók követték. Robert Fico, az Irány elnöke teljes mértékben Zuzana Caputovát tette felelőssé a népszavazás ellehetetlenítéséért, és kijelentette: az államfő nem az embereket, hanem "az országot jelenleg kormányzó bűnszövetkezetet" képviseli. Peter Pellegrini volt miniszterelnök az alkotmánybíróság döntéséről azt mondta: a taláros testület kudarcot vallott a jogállam építése terén, mivel elvette az emberektől egy alkotmányos jogukat.

A döntés kapcsán nemcsak az ellenzék, de a négypárti szlovák kormánykoalíció legerősebb pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségeknek (OLaNO) az elnöke, Igor Matovic előző miniszterelnök is bírálta Zuzana Caputovát. A szlovák hírügynökség jelentése szerint Matovic közösségi profilján közzétett reakciójában azt írta: Caputová ellopta az emberektől a véleménynyilvánítás jogát.

"Ha a népszavazást támogató aláírásokat egy progresszív csapatocska gyűjtötte volna össze, eszébe sem jutott volna, hogy lehetőséget adjon a referendum megvétózására" - szögezte le Matovic, hozzátéve: az államfő alkotmánybírósági beadványával rosszindulatáról tett tanúbizonyságot. Matovic ezzel vélhetően arra utalt, hogy a népszavazási kezdeményezés leginkább a kormánykoalíció két kisebb, liberális - értékrendjüket tekintve az államfőhöz közel álló - pártjának volt ellenére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!