Szlovák belpolitikai válság - Átvette a leendő új szlovák kormány tagjainak listáját az államfő

Külföld, 2018.03.19

Átvette hétfőn Peter Pellegrini kormányalakítással megbízott miniszterelnöktől a leendő új szlovák kormány tagjainak listáját Andrej Kiska államfő, aki jelezte: kedden dönt az új kabinet kinevezéséről.

A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia által miniszterelnöknek jelölt Peter Pellegrini - akit azután bízott meg az új kormány megalakításával Andrej Kiska csütörtökön, hogy Robert Fico addigi miniszterelnök benyújtotta lemondását - pénteken kezdte meg az egyeztetéseket az új kabinet összetételéről a kormánykoalíció másik két pártjával, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárttal.

A hétfőn véglegesített egyeztetések eredményeképpen a korábbihoz képest az új kabinet összetételében - a várakozásoknak megfelelően - csak néhány változás történt, a kormánykoalíción belüli erőviszonyok vagyis az egyes tárcák pártok közti elosztása változatlan maradt.

A korábbi kabinethez képest változás lesz az Irányhoz tartozó belügyi tárca élén, ahol a múlt hétfőn leköszönő Robert Kalinák helyét egy pártonkívüli jelölt, Jozef Ráz veszi át. A leendő új miniszter - aki a 80-as, 90-es évek egyik legnépszerűbb szlovákiai popzenekara, az Elán együttes énekesének fia - eddig az egészségügyi tárcánál volt államtitkár. A posztjáról ugyancsak lemondó kulturális miniszter, Marek Madaric helyét Lubica Lasáková, az Irány besztercebányai megyei szervezetének elnöke veszi át, a befektetésekért felelős miniszterelnök-helyettes posztjára - amelyet eddig Peter Pellegrini töltött be - pedig Richard Rasi kassai főpolgármester kerül.

Új vezetője lesz a - Most-Híd hatáskörébe tartozó - igazságügyi tárcának is, amelynek eddigi vezetője, a vegyespárt szlovák tagozatához tartozó Lucia Zitnanská nem kívánt feladatot vállalni az új kormányban. Az igazságügyi tárcát Gál Gábor, Bugár Béla pártjának eddigi parlamenti frakcióvezetője kapta.

A többi minisztérium élén nem terveznek személyi változást.

Az új kabinet összetételéről Peter Pellegrini azt mondta: annak mindegyik tagja "abszolút személyes bizalmát élvezi", az új kormánytagok kiválasztásánál pedig azt is figyelembe vették, hogy az új jelöltek személyének megítélése ne ossza meg a társadalmat, hanem hozzájárulhasson a kialakult feszült helyzet megnyugtatásához.

Az újságíró-gyilkosság után kialakult szlovák belpolitikai válság legerősebb politikai hangadói, a pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) csoportosulás jelezte, hogy a kabinetben megvalósított változtatásokat csak "kozmetikai jellegűnek" látják, és továbbra is az előrehozott parlamenti választások kiírását tartják megoldásnak a kialakult helyzetre. Ezzel összefüggésben hétfőn jelezték: a törvényhozás rendkívüli ülésének összehívását fogják kezdeményezni, amelyen az előrehozott választások kiírására tesznek javaslatot. Mint mondták, már megkezdték a rendkívüli ülés kiírásához szükséges képviselői aláírások gyűjtését. A parlamenti erőviszonyokból adódóan az ellenzék pártjai különösebb erőfeszítés nélkül ki tudják kényszeríteni egy rendkívüli parlamenti ülés megtartását. Viszont az előrehozott választások kiírásához szükséges alkotmányos törvény jóváhagyásához a 150 fős parlamentben 90 voks szükséges. Erre csak akkor lenne esély, ha a törvényhozásban 78 képviselővel rendelkező hármas kormánykoalícióból annak legalább két pártja kilépne, aminek nincs esélye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!