Szlovák belpolitikai válság - Konfrontációkat és középületek elleni támadásokat valószínűsítenek a pénteki tüntetéseken

Külföld, 2018.03.09

Konfrontációkat és középületek elleni támadásokat valószínűsítenek a szlovák biztonsági szervek a péntek késő délutánra több szlovákiai városban bejelentett tüntetéseken - közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök a kormány biztonsági tanácsának ülése után a pozsonyi kormányhivatalban tartott sajtótájékoztatóján.

Péntekre - amikor az országban kialakult belpolitikai válságról tart egyeztetést a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnöke - ismét több szlovákiai városban, köztük Pozsonyban is felvonulásokat jelentettek be. A múlt heti - akkor még politikamentesként, a meggyilkolt újságíróra való megemlékezésként meghirdetett - többezres "gyászmenetektől" eltérően a mostani megmozdulások szervezői a demonstrációk céljai s követelései között már nyíltan megjelölték a kormány távozását, s a tüntetésekhez az "Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért" jelmondatot csatolták.

Robert Fico elmondta: a kormány biztonsági tanácsát azt követően hívták össze, hogy az állambiztonsági szervektől - köztük a rendőrségtől és a titkosszolgálatoktól - olyan információkat kaptak, "nagy a valószínűsége" annak, hogy a tüntetéseken konfrontációkra és középületek elleni támadásokra kerülhet sor.

"A helyzet rendkívül komoly, s arra reagálnia kellett a biztonsági tanácsnak" - jelentette ki a kormányfő. Elmondta: a kormányhivatal előtti téren a bokrokban és a fák mellett elrejtve felhalmozott kőkockákat fedeztek fel, azt viszont, hogy ezek mikor, hogyan és milyen célból kerültek oda, nem tudni. Hozzátette: az esetet vizsgálja a rendőrség, amely várhatóan még a nap folyamán tájékoztatni fog ezzel kapcsolatos megállapításairól, s a helyzet és biztonsági szervek következtetései a három legfőbb közjogi méltóság találkozóján "részletekbe menően" is terítékre kerülnek.

A szlovák miniszterelnök hangsúlyozta: teljes mértékben tiszteletben tartja minden polgárnak a békés gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogát, akkor is, ha ezek a nézetek kormányellenesek, de tekintettel a biztonsági szervek információira, a rendőrségnek is úgy kell tevékenykednie, hogy egy kockázatos helyzetben meg tudja védeni az embereket, illetve a köz- és magántulajdont.

Andrej Kiska szlovák államfő a három legfőbb közjogi méltóság - Andrej Danko házelnök által indítványozott - pénteki találkozójával kapcsolatban csütörtökön bejelentette: azt szeretné, hogy ott elfogadják azt az általa előterjesztett nyilatkozatot, amelyben kinyilvánítják, hogy "mély tisztelettel viseltetnek a polgári jogok szabad gyakorlása" iránt, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem nevezik külföldről irányított államcsínykísérletnek, sem más formában nem becsmérlik a "nyugodt polgári tiltakozásokat".

A Szlovákiában kialakult helyzettel összefüggésben csütörtökön az Egyesült Államok pozsonyi nagykövetsége nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólított fel, hogy minden fél tartózkodjon az "összeesküvés-elméletek" alkalmazásától. Az amerikai külképviselet állásfoglalása - helyi megfigyelők szerint - válaszként értelmezhető Ficónak arra a kijelentésére, hogy az újságíró-gyilkosság után Szlovákiában történtek egy olyan, az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!