TV műsor

Szlovák belpolitikai válság - Nem egyezett meg közös állásfoglalásban a három legfőbb közjogi méltóság

Külföld, 2018.03.09

Nem egyezett meg közös állásfoglalásban a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a házelnök és a miniszterelnök azon a találkozón, amelyet az újságíró-gyilkosság után kialakult feszült helyzet megnyugtatásának kinyilvánított céljával tartottak a pozsonyi várban pénteken.

A rövidre sikerült találkozóról annak kezdeményezője, Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke, aki közvetlenül az egyeztetés után egyedüliként nyilatkozott a sajtónak, azt mondta: bár nem fogadtak el közös politikai nyilatkozatot, abban megegyeztek, mindannyian azt szeretnék, hogy maradjon fenn a "társadalmon belüli nyugalom". Hozzátette: jogköreik keretén belül mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elmúlt napok eseményeivel semmilyen módon ne éljenek vissza politikailag.

A találkozón két különböző - Andrej Kiska államfő és Robert Fico miniszterelnök által előterjesztett - politikai nyilatkozat elfogadása is terítékre került, ám a résztvevők végül ezek egyikét sem írták alá. Ez - helyi megfigyelők szerint - a két szövegben található lényegi különbségeket és azok előterjesztőinek különböző politikai nézeteit tekintve várható volt.

Andrej Kiska csütörtökön már egy kész nyilatkozat szövegét küldte el pénteki tárgyalópartnereinek, azzal, hogy jelezte: az egyeztetésnek csak akkor van értelme, ha ott közös nyilatkozatot fogadnak el. Az elnök által előterjesztett deklaráció szövegében egyebek mellett az is szerepelt, hogy aláírói támogatják "az elkerülhetetlen politikai döntéseket, a politikai felelősségvállalást és az alapvető személyi változtatásokat a társadalom polarizációjának csökkentése céljából". Ez Robert Fico kormányfő számára gyakorlatilag egyet jelentett volna azzal, hogy egyetért kormánya teljes átalakításával vagy az előrehozott parlamenti választásokkal, amelyeket Kiska már napok óta szorgalmaz.

A szlovák elnök dokumentumában foglaltak szerint a találkozó résztvevőinek közösen kellett volna kinyilvánítaniuk, hogy "mély tisztelettel viseltetnek a polgári jogok szabad gyakorlása" iránt, és kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem nevezik külföldről irányított államcsínykísérletnek, sem más formában nem becsmérlik a "nyugodt polgári tiltakozásokat". Ez utóbbival Kiska Robert Fico kormányfőnek arra a héten többször is megismételt kijelentésére reagált, hogy az újságíró-gyilkosság után történtek egy olyan az állam teljes destabilizációjára tett kísérlet részei, amelynek "forgatókönyve nem Szlovákiában íródott."

A miniszterelnök által előterjesztett nyilatkozat szövegének egyes részei Kiskáéhoz hasonlóak voltak: ezekben az élettársával együtt meggyilkolt újságíró halálának és az azzal összefüggő bűncselekmények független kivizsgálásának támogatására, illetve a sajtó- és a szólásszabadság védelmére tettek volna ígéretet. Ennek a dokumentumnak egy pontja arról szól, hogy a nyilatkozat aláírói tudatosítják a péntek estére több szlovákiai városban bejelentett megmozdulások biztonsági kockázatait, leginkább azt, hogy a polgári megmozdulásokkal visszaélhetnek, és így azok erőszakba torkollhatnak. Ez utóbbi veszélyére - biztonsági szervek információira hivatkozva - pénteken Robert Fico is figyelmeztetett.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!