Szlovák koalíciós válság - Várhatóan kiegészítik a koalíciós szerződést

Külföld, 2017.08.15

A szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt elnöke megegyezett a koalíciós szerződést kiegészítő módosítás előkészítésének ütemtervéről - tudatta az MTI-vel kedden a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya, amelynek közleménye szerint a koalíciós tanács estére tervezett ülését nem tartják meg. Robert Fico szlovák kormányfő később egy sajtótájékoztatón bírálta az ellenzéket, mert az szerinte az előrehozott választások lehetőségének felemlegetésével mindenáron az ország destabilizálására törekszik.

A szlovák kormánykoalíció azután került válságba, hogy a múlt héten a kormányzó szövetségben részt vevő második legerősebb tömörülés, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Andrej Danko egyoldalúan és teljesen váratlanul felmondta a tavaly szeptemberben kötött koalíciós szerződést, arra hivatkozva, hogy elkerülhetetlenné vált a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalása. A lépést Robert Fico miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia elnöke első reakciójában abszurdnak nevezte, és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd is érthetetlennek minősítette.

A kialakult válságról először múlt hét kedden egyeztettek a három párt elnökei, ám a tanácskozás után csak annyit közöltek, hogy egyetértés van köztük abban, hogy a jelenlegi koalíciónak nincs alternatívája, s folytatják az egyeztetést. A tanácskozás péntekre tervezett következő fordulóját, nem sokkal annak kezdete előtt - Robert Fico egészségügyi gondjaira hivatkozva - lemondták, majd később keddet jelölték meg a folytatás időpontjának. Az, hogy a koalíciós tanács ülése ebben az időpontban sem valósul meg, már kedden reggel sejthetővé vált, miután a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség saját hírforrásra hivatkozva azt írta: Andrej Danko SMS-ben közölte a másik két koalíciós párt elnökével, hogy a tanácskozásra nem megy el, mivel lehangolták azok a kijelentések, amelyeket a koalíció néhány minisztere tett a sajtóban a koalíciós válság kapcsán, neki címezve.

A kormányhivatal sajtóosztálya ezt követően adta ki közleményét, amelyben azt írták: a koalíciós pártok vezetői megegyeztek arról, hogy a szerdán esedékes kormányülést rendben megtartják, valamint arról az ütemtervről is, amely a koalíciós szerződést kiegészítő módosítás előkészítésének menetrendjét tartalmazza.

A koalíciós szerződés kiegészítésének mibenlétére egyelőre csak annak alapján lehet következtetni, amit követeléseikről Jaroslav Paska, az SNS alelnöke a múlt héten mondott. Ezek sorában a szlovákiai közigazgatási dolgozók minimálbérének emelése, egy nemzeti légitársaság létrehozása, valamint a fürdőágazatnak juttatott támogatások mellett például az is szerepel, hogy az egyes szaktárcák vezetői ne véleményezzék társaik munkáját nyilvánosan.

Ez utóbbi követelés összefüggésben állhat a nemzetiek által vezetett oktatásügyi tárcánál - uniós pénzek pályáztatása kapcsán - kirobbant botránnyal, illetve néhány kormánypolitikus ezzel foglalkozó nyilatkozataival, de akár az SNS alelnökének azon állításával is, miszerint a koalíción belüli kapcsolatok újratárgyalását az tette indokolttá, hogy Robert Fico miniszterelnök kormányhivatala bizalmas információk - egy ellenzéki pártnak történt - állítólagos kiszivárogtatásával próbálta lejáratni a második legerősebb kormánypártot.

A teljes mértékben megoldottnak továbbra sem tekinthető koalíciós válság, illetve az annak kapcsán kialakult közhangulat összefüggésében Robert Fico egy, a külügyminiszterével, Miroslav Lajcákkal közösen tartott keddi sajtótájékoztatón bírálta az ellenzéket és az újságírókat is, mivel azok az előrehozott választások lehetőségének felemlegetésével, mint mondta, mindenáron az ország destabilizálására törekszenek.

Hangsúlyozta: semmiképpen sem ért egyet azok nézeteivel, akik előrehozott választásokat akarnak, mert az előrehozott választások véget vetnének Szlovákia azon reményeinek, hogy az ország az EU belső magjának része legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!