Szlovákia vezetői megerősítették elkötelezettségüket az európai és euroatlanti értékek mellett

Külföld, 2019.06.27

Szlovákia európai és euroatlanti értékek melletti elkötelezettségéről írt alá közös nyilatkozatot csütörtökön a pozsonyi várban az ország három legfőbb közméltósága, Zuzana Caputová államfő, Andrej Danko, a parlament elnöke, valamint Peter Pellegrini kormányfő.

A közös nyilatkozat célja biztosítani a nemzetközi közösséget arról, hogy Szlovákia stabil és megbízható partner.

Caputová, Danko és Pellegrini a dokumentum aláírásával egyértelművé tették, hogy a szlovák külpolitika osztja az Európai Unió és a NATO értékeit, és elfogadja a két szervezet prioritásait. Ilyen értelmű nyilatkozatot a szlovák vezetők 2017 októberében írtak először alá. A három vezető szlovák politikus most kimondta, hogy egyetért ezekkel az alapelvekkel, és munkájuk során ezek szerint fognak egységesen eljárni.

A nyilatkozatot "azért írtuk alá, hogy megteremtsük a legfőbb közméltóságok együttműködésének és tevékenységük koordinációjának alapjait a felelős és egységes külpolitika terén" - olvasható a dokumentumban, amelyet a TASR közszolgálati hírügynökség idézett.

A szlovák közjogi méltóságok a nyilatkozat szerint támogatják, hogy Szlovákia az Európai Unió "belső magjában" legyen, és folyamatosan elmélyüljön az együttműködés az euróövezetben. További cél elérni, hogy az EU tagországaiban egyformán bánjanak a fogyasztókkal, és egyetlen tagállamban se diszkriminálják azokat. Szorgalmazni fogják ugyanakkor olyan lépések megtételét, amelyek fokozzák a szlovák állampolgárok biztonságát, s a szlovák vezetők vállalták azt is, hogy védelmi kiadásait Pozsony 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,6 százalékára emeli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!