Szlovén kormányalakítás - Az államfő hivatalosan is Janez Jansát jelölte miniszterelnöknek

Külföld, 2020.02.26

Borut Pahor szlovén államfő szerdán hivatalosan is Janez Jansa volt miniszterelnököt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökét jelölte kormányfőnek, miután négy párt megállapodott egy új jobbközép kormány létrehozásáról - közölte a helyi média.

A parlamentnek legkésőbb hét napon belül szavaznia kell Jansa megválasztásáról.

Az SDS, valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), továbbá Marjan Sarec kisebbségi kormányának két koalíciós partnere, a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben, ami kényelmes többsége jelent. A jobbközép kormányt támogathatja továbbá a két kisebbségi - a magyar és az olasz - képviselő, valamint néhány független honatya is.

Jansa a sajtónak úgy nyilatkozott: a koalíciós megállapodás bebizonyította, hogy a négy párt hajlandó kompromisszumos megoldásokra, és azon fog dolgozni, hogy kezelje a Szlovénia előtt álló sürgősebb kérdéseket. Ugyanakkor elismerte: nem tudnak majd mindent teljesíteni az elkövetkező két és fél évben, amennyi még hátravan a következő választásokig.

Pahor örömének adott hangot, hogy a politikai válság nem tartott túl sokáig. Marjan Sarec kormányfő január végén mondott le.

Az elnök felhívta a politikai szereplőt figyelmét, hogy vegyenek részt a párbeszédben, és tartózkodjanak bárki kizárásától, valamint működjenek együtt a kormánnyal.

"Azt akarom, hogy ez az együttműködés konstruktív legyen, szolgálja országunk és az emberek javát" - fogalmazott.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott LMS elnökét, Sarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janez Jansát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.

Sarec koalíciós nézeteltérésekre hivatkozott, amikor közel egy hónapja lemondott, és új választások kiírását kezdeményezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!