Szlovén kormányfő: Szlovénia az Európai Unió bővítési biztosának tisztségére pályázik

Külföld, 2019.07.03

Szlovénia az új összetételű Európai Bizottságban (EB) abban érdekelt, hogy elnyerje a Európai Uni bővítési biztosának tisztségét - jelentette ki újságíróknak Marjan Sarec szlovén kormányfő szerdán Novo Mestoban.

"Az egyik terület, amely érdekel bennünket, az a bővítés" - mondta, majd hozzátette: többször kiemelték korábban, hogy jól ismerik a Nyugat-Balkánt és hozzájárulhatnak a térséggel kapcsolatos problémák megoldásához.

Ami az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozóján született megállapodást illeti a kulcsfontosságú tisztségek betöltésével kapcsolatban Sarec elmondta: kompromisszumos megoldás született, ahol a potenciális jelöltek között meg kellett találni a "legkisebb közös nevezőt". Úgy vélte: optimális döntés volt, és Szlovénia elégedett lehet vele. Mindazonáltal hozzátette: az új összetételű Európai Bizottságtól elvárja, hogy nagyobb figyelmet fordítson a Nyugat-Balkán integrációjára és az EU bővítésére.

Marko Lovec politikai elemző szerdán az STA szlovén hírügynökségek úgy értékelte : Szlovénia kiszorult az európai uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának megbeszéléseiből. Úgy vélte: Szlovéniának jobban együtt kellett volna működnie a kisebb országok liberális és progresszív pártjaival. A szakértő az "elszigeteltséget" annak tulajdonította, hogy Sarec még új a politikában, és sem rendelkezik kapcsolati hálózattal az Európai Unióban.

Szlovéniának nyolc parlamenti képviselője van az Európai Parlamentben. Három képviselői helyett szerzett a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) és a parlamenten kívüli Szlovén Néppárt (SLS) közös listája, valamint két-két mandátumot nyert Marjan Sarec szlovén kormányfő pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) és koalíciós partnere, a Szociáldemokraták (SD). Egy EP-képviselője van a kereszténydemokrata Új Szlovéniának (NSi).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!