Szobrot avattak Szaharovnak Szarovban születésének 100. évfordulóján

Külföld, 2021.05.21

Szobrot avattak születésének 100. évfordulóján a Nyizsnyij Novgorod megyei Szarovban pénteken Andrej Szaharov atomfizikusnak, a szovjet hidrogénbomba egyik létrehozójának, Nobel-békedíjas jogvédőnek.

Vlagyimir Putyin elnök a megemlékezés részvevőihez intézett üzenetében kiemelte a tudós felbecsülhetetlen hozzájárulását a tudományos gondolkodás fejlődéséhez, valamint az ország védelmének és nemzetbiztonságának biztosításához.

"Andrej Szaharov akadémikusra mindig úgy fogunk emlékezni, mint bátor, hajlíthatatlan, hatalmas belső méltósággal rendelkező emberre" - írta az államfő a Kreml honlapján közétett üzenetében.

Az avatóünnepségen Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója arról beszélt, hogy Szaharov, akinek kulcsszerepe volt a szovjet termonukleáris fegyver és a hadászati paritás megteremtésében, élete húsz évét töltötte el a - máig is zárt - városban, a szigorúan titkos 11-es tervezőiroda és Arzamasz-16 néven emlegetett létesítményben. Kiemelte emberi jogvédő tevékenységét, amelyért Nobel-békedíjat kapott, viszont ugyanezért megfosztották minden szovjet állami kitüntetésétől és címétől. Szaharov akadémikus más elismerések mellett háromszor érdemelte ki a Szocialista Munka Hőse aranycsillagát.

A gondolkodó fizikust ifjan, ülve, az állát megtámasztva ábrázoló kéttonnás bronzemlékművet, Borisz Szergejev szentpétervári szobrász alkotását az Oroszországi Szövetségi Nukleáris központ kezdeményezésére a tudományos akadémia, a Roszatom és a Nyizsnyij Novgorodtól (a korábbi Gorkijtól) mintegy 190 kilométerre délre található Szarov önkormányzatának támogatásával állították. Gránittalapzatánál a város lakói, valamint a megye, az akadémia és az atomenergetikai vállalat vezetői virágot helyeztek el.

A centenáriumra a Pervij Kanal állami tévécsatorna és a KION online filmszínház is új dokumentumfilmet készített Szaharov életéről. Az évfordulóra azonban árnyékot vetett, hogy a moszkvai városvezetés nem engedélyezte a Szaharov Központnak, hogy ismert szovjet és orosz fotográfusok alkotásaiból álló szabadtéri fotókiálláítst nyisson meg május 17-én a moszkvai bevárosi Csisztporudnij körúton. A döntést azzal indokolták, hogy a tárlat anyagát nem egyeztették előre, s a standokra a győzelem napja alkalmából kiállított poszterekhez volt szükség.

Az ugyancsak belvárosi Iljinszkij téren ugyanakkor nyílt egy hasonló témájú fotókiállítás, a Műszaki Múzeum gondozásában.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak elmondta, Vlagyimir Putyin nagy tisztelettel viszonyul Szaharovhoz, ugyanakkor nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy Moszkvában a 100. évfordulóra miért nem emeltek szobrot a tudósnak, ahogy azt az elnök tavaly decemberben jogvédőknek megígérte.

A Norvég Helsinki Bizottság pénteken közölte, hogy a Szaharov Szabadságdíjat idén Jurij Dmitrijevnek, az Oroszországban külföldi ügynöknek minősített Memorial karéliai szervezete elítélt vezetőjének adományozta. A díjat 1980-ban alapították Szaharov beleegyezésével és támogatásával. Célja az álláspontjuk, kijelentéseik és meggyőződésük miatt üldözött emberek megsegítése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!