TV műsor

Szorosabb együttműködésre törekszik a közép- és kelet-európai országokkal az észak-kínai Liaoning tartomány

Külföld, 2019.08.21

A közép- és kelet-európai országokkal való szorosabb együttműködésen keresztül kíván lendületet adni saját gazdasági fejlődésének az észak-kínai Liaoning tartomány - olvasható a China Daily angol nyelvű pártlap internetes oldalán szerdán megjelent cikkben.

A 44 millió lakosú Liaoning előljárója tavaly október óta tölti be a Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködéséért felelős tartományi kormányzók szövetségének elnöki tisztét, aminek folytán jövőre otthont ad majd Kína és a kelet-közép-európai régió vezetői találkozójának.

Kína és a 16 kelet- és közép-európai ország közötti együttműködési mechanizmust 2012-ben hozták létre, majd idén áprilisban, Görögország hozzáadásával a megállapodás a "17+1" nevet kapta.

148 ezer négyzetkilométeres területével Liaoning akkora, mint Ausztria és Csehország együttvéve. A tartomány gazdag természeti forrásokban, valamint fejlett feldolgozóipari infrastruktúrával, illetve jelentős ipari munkaerővel rendelkezik. Bár az 1970-es években még az ország három ipari központja közé tartozott - Sanghaj és Tiencsin mellett -, a következő évtizedekben hanyatlásnak indult, mert "nehézségekbe ütközött a piacgazdasággal járó strukturális reformok végrehajtásában".

A központi kormányzat 2016 áprilisában új intézkedéseket vezetett be a tartomány gazdaságának fellendítésére, egyebek mellett például szabadkereskedelmi zónát hoztak létre Liaoningban, továbbá javították az üzleti környezetet.

Tang Ji-csün, liaoningi kormányzó a Sárga-tenger partján fekvő tartományt befektetéseken, logisztikai összeköttetéseken és kulturális csereprogramokon keresztül kívánja a kelet-közép-európai országok és Kína közötti együttműködés "etalonjává" alakítani.

"Ezek az országok számos olyan árucikkel rendelkeznek, amelyekre szükségünk van, a többi közt kiváló minőségű gépekkel, mezőgazdasági cikkekkel és élelmiszerrel" - idézte a China Daily a kormányzót.

A liaoningi kereskedelmi hivatal adatai szerint a tartomány és a kelet-közép-európai országok közötti kereskedelem összértéke tavaly elérte a 15,7 milliárd jüant (656 milliárd forint), ami 32 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben.

Liaoningi vállalkozók a térségből eddig Romániában, Szerbiában és Csehországban hoztak létre nemzetközi ipari parkokat. A gazdasági és kereskedelmi együttműködés mellett Liaoning számos nemzetközi szállítási folyosót is kiépített. Senjang, a tartomány székhelye tölti be a fő nemzetközi tehervasúti központ szerepét, míg Talien és Jingkou kikötői tengeri összeköttetést biztosítanak a kelet- és közép-európai országokkal. A Kína-Európa gyorsvonatnak köszönhetően Varsó, Prága és Pozsony érhetőek el közvetlenül Liaoningből. Csak a jingkoui kikötőből tavaly 720 ezer konténert szállítottak Európába vasúton.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!