Szorosabb együttműködést tervez a jövőben a Salzburg Fórum

Külföld, 2021.06.24

Szorosabban kívánnak együttműködni a jövőben az Európai Unióban és Közép Európában a Salzburg Fórum tagállamai. Ugyanakkor igyekezni fognak elmélyíteni az együttműködésüket az úgynevezett harmadik országokkal is - jelentette ki Jan Hamácek cseh belügyminiszter csütörtökön Prágában sajtóértekezleten.

Magyarországot Pintér Sándor, Ausztriát pedig Karl Nehammer belügyminiszterek képviselték a tanácskozáson és a sajtótájékoztatón - írta a CTK hírügynökség.

A Salzburg Fórum mint a közép-európai államok és Ausztria közötti párbeszéd eszköze 2001-ben alakult, jelenleg kilenc tagja van: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

A prágai tárgyalások egyik fő témája az illegális migráció volt. "Szeretnénk hatékonyabban érvényesíteni közös érdekeinket az Európai Unióban, fokozottabb mértékben figyelni a menedékjogi és migrációs politikára, amelyet az utóbbi időben nagyon erőteljesen befolyásolunk. Másfelől fontosnak tartjuk a rendőrségek együttműködését a határokon átívelő bűnözés elleni fellépésben is" - mondta Hamácek.

A belügyminiszterek hangsúlyozták: az illegális migráció elleni küzdelemben szükséges nagyobb figyelmet szentelni a migránsok visszatoloncolásának származási országaikba, és hatékonyabbá kell tenni az Európai Unió külső határainak védelmét.

"A migráció problémáját országaink hasonló módon ítélik meg. A legnagyobb indulatokat a kötelező kvóták és a migránsok relokációja váltja ki. Ezt a kérdést az Európai Bizottság és az EU néhány tagállama ismételten felhozza. Mi mindnyájan, akik itt ülünk, világos álláspontot képviselünk, mégpedig azt, hogy a kötelező kvótákat és a relokációt nem kívánjuk megengedni" - magyarázta a cseh belügyminiszter.

A sajtóértekezleten elhangzott: a Salzburg Fórum támogatja Moldova és a Nyugat-Balkán mielőbbi európai integrációját.

Csehország töltötte be ebben a félévben a Salzburg Fórum soros elnöki tisztségét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!