Szudáni hatalomátvétel - EU: gyorsan át kellene adni a hatalmat polgári vezetésnek

Külföld, 2019.04.11

A szudáni helyzet rendezése kizárólag egy polgári vezetésű, átmeneti kormánynak való gyors hatalomátadással érhető el, amely folyamatban minden félnek nyugodt és rendkívüli önuralmat kell gyakorolnia - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozatában csütörtökön.

Hozzátette, hogy a szudáni nép hónapok óta békésen és határozottan kérte a változást, a reformok mikéntjére azonban, amint azt az Afrikai Unió Bizottságnak elnöke is hangsúlyozta, a hatalmat megragadó katonai tanács nem ad választ.

Csütörtökön lemondott az ország elnöki tisztét 30 éve betöltő Omar el-Besír szudáni elnök, miután katonák megszállták az államfő vezette kormánypárt székházát. Ezt követően letartóztatták az elnököt, az ország irányítására pedig katonai tanács jött létre.

Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf védelmi miniszter bejelentése szerint három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek. Auf közölte, hogy az ország irányítását átvevő katonai tanács kétéves átmenet idejéig áll majd Szudán élén, utána választásokat tartanak.

Eközben a szudáni tiltakozók legfőbb csoportja, a Szudáni Szakmai Kamara (SPA) további tüntetésekre szólított fel, és egyben elutasította a védelmi miniszter bejelentését.

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató, összecsapásokba torkolló demonstrációk, melyeken jó páran életüket vesztették mind a tüntetők, mind a rendfenntartók közül. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelése miatti tiltakozásokon egyre többen követelték a harminc éve hatalmon lévő Besír távozását. A most 75 éves szudáni vezető 1989-ben jutott hatalomra, szintén katonai puccsal.

A mostani államcsíny már a levegőben lógott, mivel a hadsereg hétfőn megakadályozta, hogy a biztonsági erők feloszlassák a kormányellenes tüntetők többezres tömegét a főváros központjában, Kartúmban, nem messze a védelmi minisztériumtól. A beszámolók szerint a készenléti rendőrség és a titkosszolgálat emberei kisteherautókkal rontottak a tiltakozókra, miközben könnygázgránátokkal igyekeztek feloszlatni a mintegy háromezres csoportosulást. A védelmi minisztériumot őrző katonák ugyanakkor a tüntetők védelmére siettek, és többször a levegőbe lőttek. A biztonságiak erre visszavonultak. A tömeg ez idő alatt azt skandálta, hogy "A hadsereg velünk van" és "Egy nép, egy hadsereg".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!