TV műsor

Tagadta a román korrupcióellenes ügyészség vezetője, hogy a vádhatóság bizonyítékokat hamisítana

Külföld, 2018.02.14

Tagadta Laura Codruta Kövesi, hogy az általa vezetett román korrupcióellenes ügyészség (DNA) bizonyítékokat hamisítana, amint azt a Bukarestben kormányzó szociálliberális koalíció vezető politikusai és a koalícióhoz közel álló médiumok állították. A főügyész leszögezte: nincs oka lemondani.

A DNA főügyésze szerda esti sajtóértekezletén úgy értékelte: azért támadják a DNA-t, mert eredményes, s mert befolyásos politikusokat és üzletembereket küldött bíróság elé. A DNA elleni sajtókampányt a "vádlottak kétségbeesett fesztiváljának" nevezte.

Kövesi szerint a DNA elleni támadás az igazságszolgáltatás elleni "ostrom" része, és valójában az állam "térdre kényszerítését", a társadalom megalázását célozza.

A főügyész arra reagált, hogy a szociálliberális kormánykoalíciót támogató hírtelevíziók a napokban súlyos visszaélésekkel, bizonyítékok meghamisításával vádolták a DNA-t, erre hivatkozva pedig kormánypárti politikusok Kövesi távozását követelték.

A Bukarestben kormányzó szociálliberális koalíció az igazságszolgáltatás átszervezését tartja szükségesnek, arra hivatkozva, hogy Romániát egy obskúrus háttérhatalom, egy "párhuzamos állam" irányítja, amely a DNA-t politikai célokra felhasználva, koholt vádak alapján indít eljárást az akaratával szembeszegülő közéleti szereplők ellen.

A DNA körüli botrányt a kormánypárti médiumok robbantották ki két - a DNA által korábban bűnvádi eljárás alá vont - interjúalany "leleplezéseit" közzétéve.

A DNA-ból korábban kizárt és bűnpártolás gyanújával bíróság elé állított Mihaiela Iorga ügyész azt állította, hogy Kövesi egy volt miniszter elleni nyomozás megsürgetését kérte tőle, amikor az illető politikus neve lehetséges kormányfőjelöltként is felmerült.

Vlad Cosma szociáldemokrata parlamenti képviselő az ügyészekkel folytatott beszélgetések hangfelvételeit tette közzé, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a DNA alkalmazottai az ő segítségével akartak egy megvádolt politikus-médiamágnás ellen terhelő bizonyítékokat "gyártani".

Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök azt mondta: ha a bizonyítékok meghamisításáról szóló vádak bebizonyosodnak, azok a politikai rendőrség működését igazolják. A héten a PSD több tisztségviselője is a "tarthatatlan helyzet" rendezését, Kövesi elmozdítását, a DNA átszervezését követelte. Eltökéltségüket jelzi, hogy Viorica Dancila kormányfő a tervezettnél korábban hazarendelte a Japánban tárgyaló Tudorel Toader igazságügyi minisztert.

Romániában a vádhatóságok vezetőit az igazságügyi miniszter javaslata alapján az államfő nevezi ki, vagy mentheti fel.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!