Tajvani földrengés - Keresik a túlélőket, sokan vannak még a romok alatt

Külföld, 2016.02.07

Huszonhatra emelkedett a szombat hajnali tajvani földrengés halálos áldozatainak száma, több mint 100 embert még nem találnak a legsúlyosabban érintett Tajnan városban - közölte a helyi média vasárnapi jelentéseiben.

A 6,4-es erősségű földrengés helyszínén az elmúlt éjszaka is dolgoztak a katasztrófamentők, eddig már százakat helyeztek biztonságba, a sérültek száma 500 felett van, több mint 90-en szorulnak huzamosabb kórházi ellátásra.

Tajnan polgármestere tájékoztatóján elmondta, hogy körülbelül százan lehetnek olyanok, akik a Vej-kuan Csinlung lakópark összeomlott 17 emeletes épületének alsóbb szintjein laktak, és az ő kiszabadításuk okozza a legnagyobb gondot. Egyelőre 29 olyan személyről tudnak, akik elérhetőbbek a mentők számára, így az ő kiszabadításuk elsőbbséget élvez. Mentők ezrei dolgoznak a helyszínen.

Ennek a 96 lakásos épületnek 256 bejelentett lakosa volt, de a katasztrófa idején többen tartózkodtak benne. Feltételezések szerint az épület alapja, váza és az építéséhez használt anyagok nem feleltek meg a szabványoknak.

Sajtóbeszámolók szerint a romok közül élve jutott ki például egy 8. emeleti lakó, akit egy tíz centiméter széles repedésen keresztül láttak meg; kiszabadítása nyolc órán át tartott.
A halottak között volt egy 6 hónapos kislány, vélhetően az apját 40 perccel később emelték ki, de ő sem volt már életben.

Egy 60-as éveiben járó férfi, akinek a fia túlélte a katasztrófát, menye pedig súlyos sérüléseket szenvedett, elmondta, két unokája, egy 11 és egy 12 éves fiú van még a romok alatt.

Friss jelentések szerint nagy valószínűséggel egy másik összeomlott épületben tartózkodott négy főiskolai hallgató Tajnan Jungkang kerületében, őket is keresik.

A tajnani önkormányzat összesítése szerint a városban kilenc épület dőlt romba, és öt másik rongálódott meg.

A helyi hivatalos CNA hírügynökség arról is beszámolt, hogy a kínai szárazföldről, valamint Japánból a helyszínre érkezett egy-egy, a helyzetet felmérő csoport. Vasárnapra várnak egy 12 fős, képzett mentőkből álló csapatot is a kelet-kínai Csöcsiangból.

A tajvani elnöki hivatal szóvivője vasárnap késő délután bejelentette, Ma Jing-csiu a kínai holdújévet köszöntő hagyományos esti beszéde a tragikus kimenetelű földrengés miatt elmarad, Ma, a katasztrófa-elhárítási központban lesz. A holdújév, illetve az ahhoz kapcsolódó tavaszünnep, a kínaiak legnagyobb családi ünnepe hétfőtől veszi kezdetét.

A tajvani földrengés szombaton helyi idő szerint nem sokkal hajnali 4 óra előtt történt, központja Kaohsziung város egyik kerületében volt, 15 kilométeres mélységben. Tajnanban 44 másodpercen át tartott, míg Kaohsziungban 20 másodperces volt. A kínai szárazföldi földrengésfigyelő központ 6,7-es erősségű rengést mért.

A földrengések a sziget elhelyezkedése miatt nem ritkák Tajvanon, de többnyire nem erősek és nem okoznak nagyobb károkat. 1999-ben ugyanakkor egy 7,6-es erősségű földmozgásnak több mint 2300 halálos áldozata volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!