Tavaly több mint félmillió használt járművet helyeztek forgalomba Romániában

Külföld, 2018.01.11

Tavaly 518 927 használt járművet helyeztek forgalomba Romániában, csaknem 75 százalékkal többet, mint az előző évben - közölte csütörtökön a gépkocsi-nyilvántartási hivatal.

A használt gépkocsik forgalomba helyezése azért ugrott meg ilyen látványosan, mert a bukaresti kormány tavaly februárban eltörölte a környezetszennyezési adót, így a használt gépkocsik forgalomba helyezése jelentősen olcsóbbá vált. A kabinet valamilyen formában vissza akarja vezetni az adót, de a környezetvédelmi minisztérium még nem tette közzé az erről szóló tervezetet.

A használt gépkocsik mellett 10,7 százalékkal, 105 083-ra nőtt a forgalomba helyezett új autók száma. Ezek közül a legtöbb, csaknem 30 ezer Dacia volt, amely továbbra is piacvezető.

Romániában két szövetségbe tömörülnek az autógyártók. Ezek közül az autógyártók és -importőrök egyesülete (APIA) szokta közölni az eladott új autók számát. A decemberi és a tavaly egész éves adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

A járműgyártásról eddig a két nagy piaci szereplő közül az egyik eredményei ismertek. A legnagyobb gyártónak számító, a francia Renault tulajdonában levő Dacia tavaly 2 százalékkal kevesebb, 313 883 járművet állított elő az előző évi 320 457-hez képest. Romániában az amerikai Ford gyárt még autókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!