Távozásra kényszerül államtitkári tisztségéből a német alkancellár egyik bizalmasa

Külföld, 2023.05.17

Etikai vétség miatt távozásra kényszerül államtitkári tisztségéből Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter egyik legfőbb bizalmasa - ezt maga a tárcavezető jelentette be szerdán Berlinben.

A Zöldek politikusa rendkívüli tájékoztatóján ismertette, hogy kezdeményezi a szövetségi elnöknél Patrick Graichen nyugállományba helyezését, mert "túlságosan támadhatóvá vált ahhoz, hogy hatékonyan elláthassa hivatalát".

Mint mondta, mindenki hibázik, de az államtitkár az elfogadhatónál eggyel több hibát vétett, így nem tudják folytatni a közös munkát.

Patrick Graichen a minisztériumnál a napokban lefolytatott vizsgálatok alapján megsértette a tárca belső megfelelőségi szabályzatát, amikor egy alsóbb szintről érkezett előterjesztés alapján más tervek mellett támogatásra érdemesnek minősítette az egyik legnagyobb természetvédő egyesület, a BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland) berlini tartományi szervezetének egy projekttervét is, annak ellenére, hogy a szervezet vezetőségében tisztséget viselt az egyik testvére.

Robert Habeck kifejtette, hogy a szervezet nem kapott közpénzt a mintegy 600 ezer eurós projektre, és az ügy önmagában valószínűleg nem indokolná az államtitkár menesztését, mégis mennie kell, mert az előző hibájával együtt már túl sok van a rovásán.

Patrick Graichent hetek óta bírálják ellenzéki pártok és a német sajtó jelentős része, amiért részt vett egy energetikai ügyekkel foglalkozó minisztériumi háttérintézmény, a DENA (Deutsche Energie-Agentur) vezetőjének kiválasztási folyamatában, amelynek eredményeként egy közei ismerőse, esküvői tanúja szerezte meg a tisztséget. A sajtóban megszellőztetett ügy miatt az ellenzék az államtitkár menesztését követelte, a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség pedig szövetségi parlamenti (Bundestag-) vizsgálóbizottság felállítását is kilátásba helyezte.

A Bundestag gazdasági, energetikai és klímavédelmi ügyekkel foglalkozó bizottsága május 10-én meghallgatta Robert Habecket és államtitkárát az ügyről. A miniszter akkor kijelentette, hogy beosztottja hibázott, ezért a DENA igazgatói állására új pályázatot írnak ki, de - mint mondta - a tárca vezetőjeként úgy döntött, hogy az államtitkárnak "nem kell távoznia ezért a hibáért".

Robert Habeck egy hét elteltével, szerdai tájékoztatóján kiemelte, hogy a legfontosabb bizalmasai és a klímavédelmi terület vezető szakértői közé tartozó Patrick Graichen a belső vizsgálatok - vagyis nem a sajtó - által feltárt újabb vétség miatt már nem maradhat pozíciójában. Menesztése a minisztérium munkája iránti közbizalom és a "politikai cselekvőképesség" megőrzését szolgálja - emelte ki Robert Habeck.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!